Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavobolja u trudnoći se ne sme zanemariti

Trudnice bi morale da obrate pažnju na signale koje im njihovo telo šalje, a to je naročito slučaj s glavoboljom, za koju stručnjaci upozoravaju da može biti znak većih zdravstvenih problema.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kristi Rejvel, specijalista za akušerstvo i ginekologiju u Bolnici princeze Ane u Sautemptonu kaže da je 90 odsto glavobolja kod trudnica rezultat migrena ili napetosti, piše RTRS.

Obično se stanje popravlja poslednjih šest meseci trudnoće. Međutim, mali procenat njih može biti posledica neuroloških poremećaja, koji su opasni po život i koji su treći najčešći uzrok prerane smrti trudnica.

U izveštaju objavljenom u magazinu "The Obstetrician and Gynaecologist" navodi se da je dr Rejvel u okviru svog istraživanja posmatrala klasične slučajeve glavobolje u trudnoći i postnatalnom periodu, ali i one koji su posledica neuroloških poremećaja.

"Glavobolje se često javljaju u životu i neke žene ih verovatno imaju nešto češće tokom trudnoće. Iako je većina benigna, postoje i one koje mogu biti pokazatelj dubljih problema i toga babice i doktori moraju biti svesni", kaže ona.

Dr Rejvel, koja je istraživala zajedno sa dr Polom Morišem, neurologom iz Gločesteršira, kaže da može biti reč o trombozi, pa čak i idiopatskoj hipertenziji unutar lobanje.

Takođe, ranije je dokazano da žene koje imaju migrene u trudnoći imaju dva puta veći rizik od preeklampsije.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica