Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hemoroidi u trudnoći

Neretko se dešava da se u trudnoći, ali i nakon porođaja, kod žena pojave hemoroidi (šuljevi). Kako ih sprečiti, odnosno, na koji način lečiti ovo oboljenje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U kakvoj su uslovljenosti "drugo stanje" i pojava hemoroida , i da li je to redovna pojava kod svake trudnoće, pitali smo dr Stojanu Knežević, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Doma Zdravlja Novi Beograd.

Šta su hemoroidi?

- Hemoroidi predstavljaju proširene venske spletove koji se nalaze na samom izlazu iz analnog otvora. To su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u anusu (čmaru), oko anusa, kao i donjeg dela rektuma - koji su prošireni pod pritiskom (slično kao proširene vene na nogama). Kada oteknu, te vene izgledaju poput kesica (hemoroidalni čvorovi).

Hemoroidi mogu da budu spoljašnji - vidljivi, i unutrašnji - na samom anusu. Sigurni znaci da već postoje u organizmu su neprijatan svrab, pečenje, bol i krvarenje. To često remeti pretežno dobro raspoloženje buduće mame - usredsređene, pre svega, na ishod porođaja i zdravlje ploda.

Da li su hemoroidi prateća pojava svake trudnoće?

- Oni su česta, ali ne i obavezna pojava u trudnoći. Zapravo, trudnoća je jedan od faktora koji može da dovede do pojave hemoroida. Na njihovu pojavu utiče i nepravilna ishrana, predugo sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, opstipacija (zatvor) i dijareja (proliv), analne infekcije, kao i genetska predispozicija (nasleđe) - što znači da samo neki od navedenih faktora mogu da budu pod ličnom kontrolom.

Koji su razlozi za pojavu ove neprijatnosti?

- Žene i inače češće pate od opstipacije nego muškarci, koja je češća u trudnoći zato što dolazi do smanjene peristaltike creva (kontrakcija mišića u cilju izbacivanja crevnog sadržaja). Buduće mame se i manje kreću, naročito u drugoj polovini trudnoće - kada im je veća telesna težina, ili zato što imaju rizičnu trudnoću pa im se ne preporučuje fizička aktivnost. Pored toga, materica stvara pritisak u abdomenu (stomaku), što otežava vraćanje krvi iz donjih delova tela. Time se venski sudovi još više šire, a hemoroidi postaju komplikovaniji.

Problem hemoroida u trudnoći može da bude potenciran i hormonima (estrogen, progesteron), koji se tada luče u većoj količini, kao i pritiskom trudne materice na venski sistem male karlice, što dovodi do zastoja krvi u venskom sistemu rektuma i proširenja venskih sinusa. Sve su to razlozi zbog kojih se u trudnoći ili stvaraju novi, ili aktiviraju već postojeći hemoroidi.

Kada oni obično nastaju?

- Što trudnoća više napreduje, veća je verovatnoća da će se hemoroidi pojaviti, a najčešće se to dešava u kasnijoj trudnoći, posle petog meseca. Međutim, prvi put mogu da se jave i u toku samog porođaja.

Kod žena koje su takvih problema imale pre trudnoće, hemoroidi mogu da se pojave i ranije, već na početku trudnoće, što znači da nema pravila. Na sreću, kod većine žena koje imaju hemoroide povezane sa trudnoćom, oni su privremeni problem.

Imaju li hemoroidi negativan uticaj na plod?

- Hemoroidi ne komplikuju trudnoću, kao ni porođaj, i ne mogu da naštete plodu, ali su sami po sebi komplikacija - tipa krvarenja, bolova, peckanja, svraba i neprijatnosti - koje mogu da kulminiraju u trudnoći, kao i van trudnoće.

Šta se preporučuje kao mera zaštite i ublažavanja hemoroida ako do njih dođe?

- Na neke od faktora koji mogu da dovedu do pojave hemoroida, ne možemo da utičemo. Ali, ono što sigurno možemo da sprečimo, jeste hronična opstipacija, što se postiže pravilnom ishranom i redovnim napajanjem organizma vodom, sokovima, supom. Trudnicama se inače savetuje umereniji unos kafe, čajeva, kao i izbacivanje gaziranih i alkoholnih pića. Kada je ishrana u pitanju, potrebno je da se unosi što više namirnica bogatih vlaknima: sveže voće i povrće, proizvodi od celog zrna žitarica (integralni hleb i testenine), kao i da se smanje obroci koji su začinjeni.

Uz dijetetski, veoma je važan i higijenski režim. Mora da se vodi računa o maksimalnoj čistoći te regije, u smislu pranja posle svake stolice. U težim slučajevima, s obzirom da nam je terapijski pristup ograničen zbog uticaja lekova u trudnoći, buduće mame mogu da koriste proverene meleme ili čepiće. Naravno, isključivo uz konsultaciju sa ordinirajućim lekarom.

Tekst priredila Mirjana Ajbl

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica