Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urinarne infekcije u trudnoći

Prema iskustvu ginekologa, urinarne infekcije su najčešće infekcije u trudnoći, pa je redovna kontrola u ovom periodu obavezna.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Urinarne infekcije se češće javljaju kod žena, pre svega zbog građe tela, to jest zbog kraćih mokraćnih kanala, koji infekciji omogućavaju lakše širenje.

Glavni uzročnici urinarnih infekcija su uglavnom bakterije, koje se u maloj količini prirodno nalaze u crevima i urogenitalnom traktu (ešerihija koli, proteus, klebsiela, enterokok, pseudomonas). Međutim, infekciju mogu da izazovu i seksualno prenosive bakterije hlamidija, ureaplazma i mikoplazma, kao i streptokok.

Povezane vesti

Uzročnici mokraćnih infekcija

Najčešći izazivač je bakterija ešerihija koli (u 85 do 90 odsto slučajeva). Pored toga što je prirodni stanovnik crevne flore,

Prema novijim istraživanjima, urinarne infekcije spadaju u najrasprostranjenija oboljenja današnjice. Svaki čovek je bar jednom u detinjstvu ili zrelom dobu osetio neki od tipičnih simptoma koji ih prate

ova bakterija je široko rasprostranjena u čovekovoj okolini (zagađena voda, ali i voće i povrće koje je zalivano njom). Važno je znati da se ponekad prisustvo ešerihije u organizmu ne može prepoznati po simptomima koje izaziva. Paraziti su, takođe, mogući uzročnici mokraćnih infekcija.U tu grupu spadaju gliste, trihomonas, i druge.

Zbog hormonalnih promena, kao i rasta i razvoja bebe, i prilagođavanja tela na "drugo stanje", urinarne infekcije su vrlo česte kod trudnica. Javljaju se kod svake desete žene, najčešće između šeste i 24. nedelje. To može da se objasni uvećanom matericom - koja vrši pritisak na bešiku, i porastom nivoa progesterona - koji opušta mišiće oko mokraćnog kanala.

Redovne kontrole

Prema iskustvu ginekologa, ovo su najčešće infekcije u trudnoći, pa je redovna kontrola obavezna. Provera je potrebna čak i kada se osećamo sasvim dobro, jer je za neke od infekcija karakteristično da nemaju (upadljive) simptome - na koje bismo reagovali i obratili se lekaru.

Savet +Da biste umanjili rizik, pijte što više tečnosti, redovno održavajte ličnu higijenu, i koristite zaštitu prilikom seksualnog odnosa. U zimskom periodu je neophodno adekvatno, slojevito oblačenje.

Tako je moguće da bez redovnog pregleda trudnica i ne sazna za infekciju. Uglavnom je reč o bezazlenoj promeni, pa ne treba preterano brinuti. Ova neprijatna infekcija u najvećem broju slučajeva nije opasna po plod.

O većem riziku može da se govori tek kod hronične infekcije, koja - nelečena, ili usled nepridržavanja terapije, može da dovede do prevremenog porođaja ili, čak, do spontanog pobačaja. Zato se prilikom svakog ginekološkog pregleda radi kontrola urina na prisutnost bakterija. Ako je nalaz pozitivan, odmah se primenjuje terapija. Do ove neprijatne promene može da dođe zbog nedovoljne higijene, pada imuniteta, ili izmenjenog hormonskog statusa. Kod dugotrajnog zatvora (koji se često javlja u trudnoći), bakterije se brže razmnožavaju i dospevaju do urinarnih kanala. Ako ste skloni ovoj vrsti infekcija, ili ste u prethodnoj trudnoći imali takvo iskustvo, obavezna je mesečna kontrola urinokulture, uz antibiogram.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica