Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oticanje nogu i grčevi u trudnoći

Proširene vene ne moraju uvek da bole, ali uglavnom uzrokuju osećaj zamora i težine u nogama. Grčevi su praćeni jakim bolom, a kod trudnica u drugom i trećem trimestru se uglavnom javljaju u listovima, i to noću. Ima li rešenja ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

PROŠIRENE VENE I OTICANJE

Sa toplim, sunčanim danima, za trudnice stižu i neke neprijatnosti, a jedna od njih su «teške noge». Kad temperatura pređe 22 stepena - može da dođe do širenja vena, što dovodi do pojave otoka, pre svega na nogama.

Kod oticanja nogu, proširenih vena i ispucalih kapilara (istovremeno su estetski i zdravstveni problem) je u 60-80 odsto slučajeva dominantan nasledni faktor u prvoj i drugoj generaciji. 

Visoke temperature tokom leta pogoršavaju postojeće stanje. Kod trudnica u drugoj polovini trudnoće se problem uvećava sa povećanjem telesne težine i pritiskom materice na vene karlice, kao i zbog uticaja hormona.

Višesatno stajanje

Ukoliko tokom letnjih meseci morate da radite, neophodno je preduzimanje određenih mera koje će da vam umanje tegobe. Ako vaš posao zahteva dugotrajno stajanje, povremeno menjajte položaj i što češće prenosite težinu sa jedne noge na drugu.

Najbolje je da nosite obuću sa potpeticom ne višom od 3-4 centimetra, ali ne potpuno ravnu, jer ona ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne sme da bude tesna, posebno vodite računa da vam kaiševi na papučama i sandalama ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala, jer veštački ne obezbeđuju protok vazduha, pa dolazi do pojačanog znojenja i pregrevanja stopala.

Vodite računa i o čarapama. Dokolenice i sokne mogu da stežu noge i tako uspore cirkulaciju.

I sedenje je problem

U slučaju da na poslu dugo sedite, na svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte. Nikako nemojte da sedite sa prekrštenim nogama, jer pritisak jedne noge na drugu otežava cirkulaciju. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge. Ako niste u prilici da ustanete i prošetate, povremeno opružite noge u kolenima, sa prstima zategnutim prema licu.

Hladne obloge

Uveče, pre spavanja, na otečene zglobove možete da stavite hladne obloge, ili da ih istuširate nešto hladnijom vodom - tako što ćete da usmerite mlaz u pravcu srca (od vrhova prstiju na gore, prema kolenima, jer je to put venske krvi).

Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko centimetara iznad nivoa srca, što će znatno da olakša protok krvi i smanjenje otoka. Možete da stavite noge na jastuk, ili jastuk ispod dušeka.

Kada treba da se obratite lekaru?

Ako ste imali problema sa proširenim venama i pre trudnoće, pa se sada stanje pogoršalo, posavetujte se sa svojim lekarom o nošenju elastičnih čarapa za vene.

Ukoliko su se proširene vene pojavile po prvi put u trudnoći, možda bi trebalo da nosite elastične čarape za trudnice.

U slučaju da nije prisutan nasledni faktor, već je povećana telesna težina uzrok ovih problema - ako pravilno postupate, verovatno će nakon porođaja sve tegobe da nestanu.

O čemu treba da vodite računa tokom leta:

- nemojte da noge izlažete suncu

- izbegavajte tople i vlažne prostorije

- odmarajte noge što češće, u uzdignutom položaju

- krećite se, jer mišići stezanjem masiraju vene i potiskuju krv

- uveče izmasirajte noge ili ih istušitajte hladnom vodom

- nosite elastične čarape ako vam to lekar preporuči

- obavezno se javite lekaru ako je noga neuobičajeno otečena, ili vas jako boli

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica