Od trenutka kada kroči u hol klinike gde će se poroditi, buduća mama "ulazi" u tačno određeni protokol koji će trajati sve do njenog izlaska iz iste zgrade. Naravno, ovog puta sa bebom, ili više njih. I srećnija, sigurno.

1. Prvi korak

Trudnica koja u radno vreme - do 14 časova, dođe na Kliniku "Narodni front" zbog porođaja, usmerava se ka Savetovalištu za trudnice, na pregled. Ukoliko stigne posle 14 sati, pregled se obavlja u posebnoj ambulanti za trudnice, koja radi bez prekida - 24 sata. Poželjno je da buduća mama ima uput (nije obavezno), ali je neophodna zdravstvena knjižica, lična karta i overen podatak o krvnoj grupi.

2. Drugi korak

Kada je ginekolog posle pregleda usmeri ka porodilištu, ona najpre stiže u posebnu prostoriju, u kojoj se obavlja priprema (sanitarna obrada). Zatim sledi novi ultrazvučni pregled, uz kontrolu srčanih tonova ploda (CTG) i uzimanje anamneze (podataka).

3. Treći korak

Nakon toga, buduća mama odlazi u jedan od deset porođajnih boksova, ili se smešta na neko od odeljenja (kao što je odeljenje visokorizične trudnoće).

4. Četvrti korak

Prirodan porođaj
Od trenutka kada se nađe u porođajnom boksu, u kojem se obavlja porođaj prirodnim putem, trudnica je pod stalnim nadzorom ginekologa-akušera i babice. Nakon obavljenog porođaja, majka još dva sata obavezno ostaje u boksu u kom je donela dete na svet. Naime, to je period u kojem dolazi do prirodnog zatvaranja materično-posteljičnih krvnih sudova, pa se kontroliše obilnost krvarenja.

Porođaj carskim rezom
Posle porođaja carskim rezom (hirurška intervencija se obavlja u specijalnoj sali - samo za carski rez, u neposrednoj blizini porodilišta), majke se u pratnji anesteziologa najpre smeštaju u sobu za intenzivnu negu. Tamo ostaju 24 sata, pod stalnim nadzorom. Već narednog dana, pridružuju ih porodiljama koje su imale istu intervenciju. Prvog dana boravka na ovom odeljenju, novorođenče im se donosi na kratko, samo da ga vide. Porodiljama posle carskog reza je, takođe, omogućen bebi frendli program, a on se sprovodi uz pomoć stručne ekipe.

5. Peti korak

Majka napušta porođajni boks po obavljenoj kontroli materice, pulsa i krvnog pritiska. Posebnim kolicima se odvozi na akušersko odeljenje, u kojem se sprovodi bebi frendli program, što podrazumeva zajednički boravak sa novorođenčetom.

Komunikacija sa tatama
Na akušerskom odeljenju nisu dozvoljene posete. Međutim, očevima je omogućeno da na specijalnom monitoru, iz posebne prostorije koja se nalazi u prizemlju, vide i čuju bebu i suprugu. Ova audio-video komunikacija je moguća radnim danom od 14 do 15 sati, a četvrtkom i nedeljom od 14 do 16 sati.

6. Šesti korak

Na Klinici postoje i apartmani, u kojima je moguć individualni smeštaj uz određenu novčanu nadoknadu, ali veći broj porodilja se ipak opredeljuje za višekrevetne sobe, u kojima i bebe imaju svoje posebne krevetiće. Za vreme boravka na Klinici, mama i beba su pod stalnim nadzorom babice, pedijatrijske sestre i lekara.

7. Sedmi korak

Mama i beba su uglavnom spremne za odlazak kući trećeg, odnosno četvrtog dana od porođaja prirodnim putem, dok majke sa odeljenja za carski rez - napuštaju Kliniku četvrtog ili petog dana, što zavisi od individualnog oporavka. I u ovom slučaju, pre nego što se potpiše otpusna lista, obavljaju se detaljni pregledi: novorođenče kontroliše pedijatar-neonatolog, a majku ginekolog.

Uz poštovanje strogih propisa o higijeni, pre svega zbog bezbednosti bebica, postoji mogućnost da se u porodilištu Klinike "Narodni front" nađu i očevi. Jer, sve su učestaliji zahtevi da roditelji zajedno dožive dolazak svog deteta na svet. Prisustvo oca se blagovremeno najavljuje i moguće je samo ukoliko on dođe sa urednim laboratorijskim nalazima.

M. Ajbl