Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depresija - nepoželjni pratilac trudnoće

Kako se izboriti sa lošim raspoloženjem i depresijom u trudnoći?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postporođajna depresija je pojava o kojoj se naširoko pisalo. Međutim, šta ako se depresija javi pre porođaja?

Nedavna istraživanja, sprovedena u Velikoj Britaniji, iznela su podatak koji je pomalo iznenadio, a to je da trudnice pate od depresije mnogo više nego što se pretpostavljalo. Čak se prema konačnim rezultatima više žena susretne sa depresijom  pre porođaja, nego nakon njega.

Kada treba posumnjati na depresiju?

Stalno rastući nivo hormona kao da se poigrava osećanjima kod trudnica, što za posledicu ima veoma loše raspoloženje. Iznenadne i ni sa čim izazvane promene raspoloženja trudnica se mogu uvrstiti u uobičajene, propratne pojave koje trudnoća nosi sa sobom, i ne treba ih shvatati ozbiljnije nego mučnine ili pojavu strija. Međutim, ukoliko depresija počne da predstavlja problem sa kojim je teško izaći na kraj, onda se ne treba ustručavati od traženja pomoći lekara.

Ono što najpre treba da se ima na umu, a što može da deluje utešno je činjenica da niste jedini. Depresija pogađa mnoge ljude! Ohrabrujuće deluje i podatak da ju je moguće lečiti i da se većina žena, koja se na vreme suoči sa svojim problemom i potraži pomoć, nakon tretmana oseća mnogo bolje.

Trudnička depresija se ne razlikuje mnogo od obične depresije i njeni najčešći simptomi su: neraspoloženje, uznemirenost, stalan osećaj tuge, gubitak samopouzdanja, osećaj krivice, razdražljivost, nesanica, gubitak koncentracije, želja da stalno nešto grickate ili potpuni gubitak apetita, iscrpljenost, pesimizam.

Šta sve utiče na pojavu depresije?

Postoje brojni faktori koji doprinose pojavi depresije. Zamorenost i hormoni, udruženi sa drugim fizičkim tegobama koje se javljaju u trudnoći, mogu da vas učine podložnim depresiji. Uobičajene tegobe, poput trudničkih mučnina, čine da se osećate loše razpoloženi, a može biti i gore ukoliko ste imali problema da zatrudnite, ili ste pre toga pobacili.

Neplanirana trudnoća takođe može da bude uzrok emocionalnih problema. Iako osećate uzbuđenje, možda ste pomalo zbunjeni, ljuti i nesigurni u to da li ste spremni da postanete majka. Mnoge trudnice se osećaju usamljeno i izolovano, što takođe može da podstakne depresiju. Situacija se naročito pogoršava ukoliko partner ne pruža odgovarajuću podršku, ili je u pitanju samohrana majka. Krupne životne promene kao što je preseljenje u novu kuću, raskid veze, finansijski problemi ili promena posla, mogu da učine da se osećate loše. Svi ovi problemi su neprijatni, a sa bebom na putu još više dobijaju na značaju.

Da li depresija utiče na bebu?

Sasvim je prirodno ako brinete da li će se vaše loše psihičko stanje nepovoljno odraziti na bebu. Možete da odahnete, jer je to malo verovatno. Međutim, trudnička depresija se povezuje sa rađanjem beba male telesne težine. Sama depresija ne utiče na bebu, već je opasnost zapravo u tome što buduća mama najčešće počinje da zanemaruje zdrav način života, što za posledicu ima lošu ishranu, pušenje, konzumiranje alkohola i korišćenje tableta. To je ono što nepovoljno utiče na bebu!

Istraživanja su pokazala da kod nekih trudnica koje pate od depresije postoji veća mogućnost da budu depresivne i nakon što se beba rodi. Međutim, blagovremeno prepoznavanje problema i rad na njegovom rešavanju mogu da pomognu da se spreči depresija nakon porođaja. Zato je veoma bitno da se obratite lekaru za pomoć ukoliko osetite da ste toliko depresivni da vam je teško da se nosite sa tim.

Rizik od depresije u trudnoći

Deca čije su majke u trudnoći patile od depresije, u trećini slučajeva se razvijaju sporije od ostalih vršnjaka, navodi se u studiji britanskih naučnika. Ranija istraživanja su već pokazala da posleporođajna depresija može da ima sličan učinak. Naučnici sa Univerziteta Zapadna Engleska dodaju kako depresija u trudnoći može da poveća mogućnost nastanka teškoća sa ponašanjem i kognitivnim (saznajnim) sposobnostima dece. Rezultati istraživanja su, inače, utemeljeni na analizi podataka za 11.098 žena i njihove dece.

Metode koje mogu da vam pomognu

Ukoliko ste neraspoloženi, isprobajte neke od metoda koje vam predlažemo. Možda će učiniti da se osećate bolje:

1. Poverite se nekom

Nemojte zatvarati oči pred problemom i pretvarati se da vam nije ništa. Razgovarajte sa prijateljima, partnerom ili nekim od članova porodice. Veliko olakšanje vam može doneti saznanje da su i drugi prolazili kroz slična iskustva.

2. Povedite računa o sebi

Pronađite vremena da ugodite sebi i da se relaksirate. Ukoliko pokušate da sve kućne poslove završite pre nego što beba dođe na svet, učinićete da se osećate pod stresom, neraspoloženo i iscrpljeno - upravo onako kako ne biste trebali da budete. Vašoj bebi, u svakom slučaju, neće biti potrebna savršeno sređena kuća čim izađe iz bolnice. Čak je najverovatnije da će prvih šest meseci spavati sa vama u sobi.

3. Hranite se pravilno

Nedostatak nekih hranljivih materija kao što su cink, gvožđe i vitamin B mogu da izazovu umor, mučninu i uznemirenost. Konsultujte doktora pre nego što počnete sa uzimanjem vitaminskih dodataka.

4. Vežbajte

Redovne, umerene vežbe u trudnoći oslobađaju više endorfina - prirodnog sastojka koji popravlja raspoloženje. Ulazeći u krvotok, on vas priprema za porođaj. Joga za trudnice, plivanje i šetnja predstavljaju dobar izbor.

Bojana Jovanović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica