5 UZROKA NESANICE U RANOJ TRUDNOĆI: Evo i šta može da pomogne da se konačno naspavate

Pročitajte 5 razloga zašto trudnice ne mogu da spavaju u prvom tromesečju i šta može da pomogne.

Shutterstock

Trudnice često imaju problema sa spavanjem, a nesanica može da se javi u bilo kojem periodu trudnoće. Najčešće se buduće mame žale da im je sve teže da pronađu odgovarajući položaj za spavanje u poodmakloj trudnoći, ali nije retko ni da trudnice u prvom tromesečju imaju poteškoća sa spavanjem.

Ako se uzmu u obzir sve fizičke promene kroz koje žene prolaze tokom trudnoće, nije iznenađujuće da čak osam od deset žena prijavljuje probleme sa spavanjem u drugom stanju. Navodimo vam pet najčešćih razloga zbog kojih trudnice u prvom tromesečju ne mogu da spavaju i kako da ih rešite, kako biste se malo odmorili.

1. Pospanost tokom dana

U ranoj trudnoći dolazi do velikog rasta nivoa hormona progesterona, koji pomaže u regulisanju reproduktivnog ciklusa žena. Zbog ovog hormona su trudnice na početku trudnoće izuzetno pospane tokom dana, ali on može da poremeti i noćni san, zbog čega tokom dana bivaju još umornije.

Pronađite vremena da barem kratko odmorite i odspavate tokom dana, kako biste imali energije da normalno funkcionišete i imajte na umu da u većini slučajeva trudnice imaju daleko više energije u drugom tromesečju.

2. Mučnina

Oko 75 odsto žena oseća mučninu u prvim nedeljama trudnoće. Iako se govori o jutranjim mučninama, zapravo mučina može da se javlja bilo kada tokom dana, a posebno noću može da bude neprijatna i da vam ne da da zaspite.

Da biste ublažili mučnine noću, držite pored kreveta neke lagane grickalice, poput krekera, a može da vam pomogne i šolja čaja od đumbira jer će ublažiti mučninu, piše mother.ly.

3. Glad tokom noći

Neke trudnice stalni osećaj gladi tokom prvog tromesečja, koji se javlja i noću, sprečava da se naspavaju. Ono što može da pomogne je da jedete zdravo i raznovrsno, da jedete više malih obroka tokom dana – na ovaj način će beba imati sve potrebne hranljive materije, a vi ćete sprečiti napade gladi koji se javljaju.

Takođe, kombinacija proteina i složenog ugljenog hidrata, poput nekog sira i krekera, pojedenih neposredno pre spavanja će pomoći da nivo šećera u krvi bude stabilan i da se ne budite gladni tokom noći.

4. Stalna potreba za mokrenjem

Materica koja rasta kako bi beba imala dovoljno prostora vrši pritisak na bešiku, zbog čega morate da piškite po "sto puta" dnevno. To je uobičajeno u ranoj trudnoći, ali i u poodmakloj, kada je materica sve veća i sve više pritiska bešiku.

Ono što možete da uradite je da smanjite unos kofeina, koji ne samo što može da vam ometa san, već i da vas tera da još češće mokrite.

5. Nesanica

Mnoge trudnice brinu o tome kako će proteći porođaj, da li će biti dobre majke, teško im je da pronađu udoban položaj zbog bolnih grudi, i to su samo neki od razlog za nesanicu kod budućih majki.

Ako imate problema sa nesanicom, pokušajte da pronađete neku umirujuću rutinu uveče, recimo, kupanje pa čitanje ili isprobajte neke tehnike opuštanja koje će vas umiriti i pripremiti za spavanje.

Prvo tromesečje trudnoće jeste iscrpljujuće za većinu žena, ali imajte na umu da će ti problemi i nelagode koje osećate uskoro proći, pa ćete u drugom tromesečju imati više energije. Ipak, ako je bio koji od navedenih simptoma nepodnošljiv, obratite se svom lekaru kako biste videli da li postoji neko rešenje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

: Žensko telo pre i u trudnoći   TikTok/ quenchyouradventure