ZAŠTO JE TRUDNICAMA NAJTEŽE DA PODNESU VRUĆINE? Ovo su objašnjenja stručnjaka koja mogu da olakšaju vrele dane

Trudnoća čini da leto izgleda toplije. Ali pridržavanje nekoliko jednostavnih smernica može vas opustiti i pomoći da lakše pregurate vrele dane.

Shutterstock

Vruće je, vlažno je, a vi ste trudni. Istina, to može biti recept za očaj, ali postoje načini da se izborite. Adelaide Nardone, MD, ginekolog u Providensu, Roud Ajlend, i medicinski savetnik u Vagisil ženskom zdravstvenom centru, objašnjava da kada ste trudni, vaša telesna temperatura je već malo viša od normalne, pa dodatna toplota od spoljašnje temperature sigurno čini da se osećate neprijatno.

Trudnice već imaju određeni stepen netolerancije na toplotu“, kaže Nardone, koji savetuje budućim mamama da obrate pažnju na upozorenja o toploti. Ako je indeks toplote (što znači koliko je temperatura visoka zbog kombinacije toplote i vlage) visok to je dan da budete u zatvorenom što je više moguće sa uključenim klima uređajem. Hladna, vlažna krpa za pranje nanesena na potiljak, čelo ili vrh glave je takođe dobar način da snizite telesnu temperaturu.

 Ako se jako znojite zbog vrućine, uverite se da pijete puno tečnosti, dodaje Nardone. Voda je dobra, ali i sok od pomorandže, mleko i sportski napici, koji zamenjuju elektrolite kada se znojite.

Ona upozorava da previše vode može biti isto toliko problem kao i premalo, što dovodi do stanja koje se naziva trovanje vodom. „Prekomerna hidratacija vodom može još više da razblaži vaše elektrolite i može da izazove umor mišića, grčeve, a u teškim slučajevima i nesvesticu“, kaže Nardone za WebMD. Ako ste žedni, dodaje Rozenberg, već ste dehidrirani, pa se pobrinite da pijete tokom dana.

En Daglas, autorka knjige The Mother of All Pregnancy Books, ima ove savete:

  • Nosite prozračne tkanine kako se ne biste znojili; ovo će vas održati rashlađenom i pomoći u sprečavanju toplotnog osipa koji se može razviti ispod vaših grudi i stomaka , što je uobičajen problem za trudnice.
  • Nosite bocu za prskanje napunjenu vodom da biste mogli da se osvežite kada vam bude toplo.
  • Vežbajte u hladnije doba dana i izbegavajte vežbanje do tačke pregrevanja.
  • Kada je u pitanju vežbanje, kaže Nardone, uvek proverite sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što započnete ili nastavite sa režimom vežbanja.
  • Disanje je takođe važan faktor u održavanju temperature, dodaje Nardone. Disanje oslobađa toplotu, pa se pobrinite da imate dobar obrazac disanja (neki ljudi dišu prebrzo ili presporo), a ako imate problema sa disanjem zbog alergija ili astme, na primer, ostanite u kući.

Hiun-Jo Li ginekolog u medicinskom centru Albert Ajnštajn u Filadelfiji, ima svoje predloge kako da ostanete rashlađeni dok ste trudni:

Izbegavajte direktno sunce sredinom dana, jer su trudnice sklonije opekotinama od sunca nego žene koje nisu trudne.

  • Popijte jednu čašu vode ili tečnosti za zamenu elektrolita od 250ml za svaki sat dok ste na otvorenom po vrućem vremenu.
  • Izbegavajte prevelike aktivnosti na otvorenom tokom vrućih sati dana.
  • Koristite kremu za sunčanje sa visokim SPF-om. Ako imate svetlu kožu, koristite SPF 30 ili 45. (Povećana proizvodnja melanina može dovesti do „maske trudnoće“, pa se pobrinite da vaše vreme na suncu bude ograničeno i ne izlazite bez kreme za sunčanje).
  • Uđite u kuću na prvi znak slabosti, umora, vrtoglavice ili preterane žeđi. Lezite i popijte malo hladne vode ili tečnosti za zamenu elektrolita. Ako se uskoro ne osećate bolje, pozovite svog lekara.
  • Još jedan čest problem u letnjim trudnoćama je oticanje nogu - nazvan fiziološki edem, kaže Li. „Ako se druga polovina trudnoće dogodi tokom letnjih meseci, stepen otoka nogu može se dramatično povećati.

Li nudi listu stvari koje treba i ne trebaju da rade žene koje imaju oticanje nogu tokom trudnoće:

  • Lezite 30 do 60 minuta dnevno, bilo na kraju radnog dana ili tokom ručka.
  • Držite noge podignute dok spavate tako što ćete staviti umotan peškir ili ćebe ispod dušeka u podnožju kreveta.
  • Nosite udobne cipele i ako je moguće, nosite jedan par cipela koje su upola veće od vaše normalne veličine.
  • Šetajte dva do tri puta nedeljno tokom nedelje osim usred dnevne vrućine.
  • Uklonite prstenje ako vam se čini da su vam prsti otekli.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta  TikTok/cari.izaguirre