Trudnoća je kako mnoge mame kažu zaista sasvim drugo stanje, pa se i koža vašeg tela menja i neminovno širi pa i često zato puca. Evo kako da pokušate da sprečite pojavu strija:

1. Hidrirajte kožu

Tokom trudnoće, preporučuje se da koži posvetite više pažnje nego inače, koristeći visoko hidratantnu kremu napravljenu od prirodnih sastojaka. To bi trebalo da uključuje vitamine E i A, alfa hidroksi kiselinu (AHA) i biljne ekstrakte. „Iako nema jasnih dokaza da ove kreme mogu da spreče pojavu strija, postoje znaci da njihova česta upotreba od početka trudnoće može pomoći u smanjenju negativnih efekata na organizam održavanjem elastičnosti kože. Osim toga, njihova primena kroz masažu unaprediće bolju cirkulaciju krvi“, kaže dr dermatolog Alina Suru.

 2. Pijte dovoljno vode

Pošto telo ima povećanu potrebu za hidratacijom u ovom periodu, preporučuje se da pijete 6-8 čaša vode dnevno. Voda će takođe pomoći u uklanjanju toksina iz tela i održavanju elastičnosti kože. Umesto toga, treba da izbegavate pića koja sadrže kofein, jer povećavaju rizik od strija (zdrava alternativa je zeleni čaj, bogat antioksidansima), preporučuje dermatolog.

3. Vodite računa o svojoj ishrani

Ishrana bogata hranljivim materijama (vitamin D, vitamin E, proteinima, cinkom) će vam pomoći da sprečite strije. Takođe, hrana bogata vitaminom C će pomoći da se stimuliše proizvodnja kolagena. „Preporučuju se i namirnice bogate antioksidansima koje će pomoći u hidrataciji i zaštiti kože (spanać, borovnice, jagode), ali i namirnice koje sadrže vitamin E, koje štite membrane ćelija kože (orašasti plodovi, semenke, brokoli ili avokado). Hrana bogata vitaminom A (šargarepa, slatki krompir, mango, tikva i crvena paprika) obnavlja tkivo kože, a hrana koja sadrži Omega-3 (riba, riblje ulje, orasi, jaja) održavaju ćelijske membrane i koži daju sjaj i toniraju je“, preporučuje specijalista dermatolog.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon