Prema istraživanjima, toplota i vlaga imaju tendenciju da uzmu „veći danak kod trudnica,jer im vrućine mnogo više smetaju, uprkos tome što su neprijatne ili čak ponekad nepodnošljive za većinu nas ostalih. Naprotiv, većina budućih majki je sklona verovanju da treba da se drže dalje od klima uređaja tokom trudnoće, ili da barem smanje upotrebu kada su u zatvorenom prostoru kako bi izbegle hladan vazduh koji može povećati šanse za dobijanje prehlada.

Pa, većina ovih mama i trudnica mora znati da su u određenoj meri loše savetovane, kako prenosi Twin mom. Ali zašto bi trebalo da osigurate da je vaš dom pravilno klimatizovan kada ste trudni u toplijim mesecima leta?

Ispod su 4 ubedljiva razloga zašto trudnoj mami treba klimatizacija.

Trudnoća zahteva čist vazduh

Nije neobično da trudnica provodi većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, posebno tokom poslednjeg tromesečja kada je samo nekoliko nedelja udaljena od porođaja. Tokom ovog perioda, kvalitet vazduha koji udišete je veoma važan za dobro zdravlje, pa čak i opstanak vaše nerođene bebe, kao i vašeg sopstvenog. Bez odgovarajuće klimatizacije, unutrašnje okruženje možda neće biti snabdeveno sa dovoljno svežeg čistog vazduha koji cirkuliše.

Pored toga, vruć i vlažan vazduh povezan je sa brojnim zdravstvenim rizicima, posebno zato što visoka vlažnost u zatvorenom prostoru podstiče rast plesni. Propisno održavan i servisiran klima uređaj instaliran u kući takođe osigurava da cirkulišući vazduh u zatvorenom prostoru bude bez prašine, polena i drugih alergena koji se mogu prenositi zajedno sa klimatizovanim vazduhom kroz kanale i filtere za vazduh.

Trudnim mamama je potrebno dovoljno sna i udobnosti

Prema studiji koju je sproveo Medicinski centar Univerziteta u Pitcburgu, postoji ogromna korelacija između lošeg kvaliteta i količine sna tokom trudnoće i neonatalnih komplikacija. Prema istraživanju, neki od ovih komplikacija mogu da uključuju nisku porođajnu težinu i prevremeno rođenje.

Postoji mnoge druge istraživačke studije koje sugerišu da trudnice uvek treba da spavaju puno kvalitetnog sna tokom svih trimestra. Međutim, spavanje može postati zaista izazovno kada temperature porastu previsoko tokom letnjih noći i ako nemate pouzdan sistem za hlađenje.

Mnogo se znojite tokom trudnoće

Dobar broj žena su one koje automatski imaju tendenciju da dobiju na težini tokom trudnoće, uglavnom zbog nedostatka vežbanja, smanjenog kretanja i promena u ishrani, između ostalih razloga. Veći broj žena će takođe imati netoleranciju na toplotu tokom ovog perioda. Zbog ovih faktora, možda ćete se znojiti više nego što biste smatrali normalnim, što može biti prilično neprijatno i iritantno. Pouzdan sistem klimatizacije može da vas rashladi kada se neuobičajeno mnogo znojite.

Smanjeno kretanje tokom 9 meseci

Zbog razloga kao što su edem (otokstopala i gležnjeva), povećanje telesne težine i druge fiziološke promene koje se mogu javiti tokom trudnoće, možda ćete više voleti da provodite većinu svog vremena u zatvorenom prostoru. U stvari, veća je verovatnoća da će se otoci pojaviti u letnjim trudnoćama. Iako se preporučuje umereno vežbanje kao što je redovno hodanje, dobro održavan sistem klimatizacije može vam olakšati 9 meseci boravka u kući, pre dolaska vašeg novorođenčeta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon