Pred nama je novi toplotni talas, a kada temperature pređu 30 °C nikome nije prijatno, a naročito bebama. Ukoliko im je pretoplo to može negativno uticati na njihovo zdravlje, zbog vrućine nežna koža se brzo ojeda i javlja se osip. Glavna briga roditelja tokom vrelih letnjih dana postaje pitanje da li su i koliko klima uređaji bezbedni za bebe?

Većina strahuje da ne zna kako pravilno da ih koristi i da će nepravilna upotreba dovesti do toga da se dete razboli, pa ih izbegavaju. Otkrivamo vam pravila kojih se morate pridržavati kako bi bebe mogle da uživaju sa klimom u sobi, potpuno sigurno.

Pre uključivanja klime pripremite prostoriju

Prostorija prvo mora da se pripremi za uključivanje klime. Neophodno je da je dobro provetrite i zatvorite sve prozore, ali ostavite otvorena vrata. Kasnije, u nekom momentu nakon uključivanja, možete otvoriti prozor kako bi provetrili i da bi omogućili strujanje svežeg vazduha. Ukoliko imate moderni uređaj, kao što su Hisense modeli, u toku dana možete kontrolisati temperaturu preko mobilne aplikacije i uvek biti sigurni da je vašoj bebi ugodno.

Neophodno je da klima bude čista

Takođe, neophodno je da klima bude čista. Neretko se kao uzrok dečijeg kašlja ili kijavice navodi klima, međutim tu je glavni problem to što nije urađen redovni servis.

Vodite računa o temperaturi

Temperatura u sobi ne sme da bude suviše niska i ne treba je naglo spuštati, treba da bude odgovarajuća. Kod inverter klima to nije problem, jer one imaju najsavremeniju tehnologiju koja omogućava inteligentan rad uređaja i smanjuje energetske gubitke. Kompresor radi lakše i efikasnije, kontrola temperature je preciznija, a buka je niža. Ovu tehnologiju među prvima je patentirao Hisense, koji ima najbolji izbor ovakvih klima uređaja.

Kada je beba aktivna i budna, prijatno će joj biti na 26 °C ili 27 °C, a ako spava, temperatura treba da bude par stepeni viša. Veoma je važno i da roditelji vode računa da razlika između temperature u zatvorenom i otvorenom ne sme da bude viša od 10 °C, kako ne bi ugrozili bebino zdravlje.

mama i ćerka promo.jpg
Promo Mam i ćerka se igraju na krevetu

Klima nikako ne sme da duva direktno u decu

Najbolje bi bilo ukoliko vazduh može proporcionalno da se izduvava u svim pravcima. Međutim, kod većine novijih modela možete da podesite funkciju usmerivača vazduha. Pojedini modeli Hisense klima uređaja imaju tehnologiju „Smart Eye“ koja može prepoznati, kod prisutnih osoba u prostoriji, njihove pozicije i aktivnosti. Na primer, kada pametno oko infracrvenim skeniranjem ustanovi da se korisnikova toplota povećala, pravac izduvavanja vazduha automatski će se prilagoditi njihovom položaju i njihovim trenutnim aktivnostima.

Obratite pažnju na vlažnost vazduha

Bebama koje često borave u klimatizovanoj prostoriji može postati suva koža, kao i usta. Najbolje rešenje u ovakvim situacijama su uređaji poput, Hisense klima uređaji, koji imaju ugrađen jonizator vazduha koji uklanja alergene iz prostorije.
Takođe, ovi uređaji imaju i filtere sa aktivnim ugljem, koji pomoću čestica uklanja hemikalije, isparenja i duvanski dim. Na taj način dodatno utiču na eliminisanje neprijatnog vazduha i omogućavaju vašoj bebi uživanje u svežem i čistom vazduhu.

(Yumama/Promo)