Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 najčešćih strahova u trudnoći (i zašto ne treba da se brinete)

Sasvim je normalno i prirodno imati nebrojeno pitanja i strahova da li će sve teći kako treba tokom trudnoće, na porođaju, ali i posle njega. Upravo zato, doktori su odlučili da razreše sve brige budućih mama i odgovore na najčešća ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sasvim je razumljivo da se tokom trudnoće zabrinete oko velikog broja stvari. To je sasvim prirodno, jer je ovo nešto potpuno novo i nepoznato za vas. Sve što želite jeste da tih devet meseci proteknu savršeno. I znate šta? U najvećem broju slučajeva tako i bude. 

Doktori su zato otkrili koji su to najčešći strahovi kod trudnica. Pogledajte i skinite teret sa svojih grudi.

1. Šta ako budem imala spontani pobačaj

Manje od dvadeset posto trudnoća se završi pobačajem. Većina njih se obično desi u prvim nedeljama, kada još i ne znate da ste u drugom stanju. Čim doktor čuje otkucaje srca, obično u periodu između 6. i 8. medelje, rizik od pobačaja se smanjuje na nekih 5 posto. 

2. Mučnine su previše jake. Moja beba ne dobija dovoljno hrane

Doktori imaju jednu poruku - bebe su vrlo dobri paraziti. Iskoristiće sve nutrijente koje im pružite, pa čak i ako živite na malo zalogaja dnevno, ne morate se mnogo brinuti. 

Osim ukoliko niste zaista bolesti i vrlo često dehidrirate, ako vam nije toliko loše da pozovete doktora odmah, nemojte se brinuti. 

Budite redovni pri upotrebi prenatalnih vitamina. Jedite manje, a češće, i tako nećete preopteretiti svoj digestivni sistem. Ako previše povraćate, doktor vam može preporučiti i lekove koji su sigurni u trudnoći.

3. Šta ako pojedem ili popijem nešto što će naškoditi mojoj bebi

Kako se sve buduće mame trude da rade najbolje moguće u trudnoći, ovo pitanje je postalo vrlo često. To će vas izludeti, a nema potrebe. Doktor će vam reći šta je sve veliko NE u trudnoći, a ukoliko vas još nešto brine budite slobodni da pitate. Zapamtite, niko ne može ispratiti savršen plan ishrane. 

Povezane vesti

4. Moj stres će povrediti bebu

Uz sve te hormone, iscrpljenost, planove, većina trudnica bude pod većim stresom. Zapamtite jedno - stres zbog stresa vam je zaista bespotreban. Naročito jer težak dan na poslu neće uticati na bebu. 

Istraživanja su pokazala da mali stresovi koji prolaze vrlo malo imaju dodira sa bebom. Važno je da naučite da se nosite sa situacijama i pronađete načine da se smirite. 

5. Šta ako moja beba bude imala urođene defekte

Verujemo da, kao i svaka buduća mama, strepite tokom svakog prenatalnog testa sa nadom da je beba dobro i da se razvija kako treba. Rizik za urođene defekte je ispod 4 posto, što uključuje i one velike, ali i manje koji ne izazivaju nikakve probleme. 

Čak i kada je skrining tekst abnormalan, ne znači da postoji problem. 

Kako biste se osećale bolje, pijte redovno folnu kiselinu pre trudnoće i preporučene prenatalne vitamine i time ćete smanjiti šansu za pojavu mnogih od njih. 

6. Prerano ću se poroditi

Iako često slušate o prevremeno rođenim bebama, znajte da je više od 70 posto njih rođeno u periodu između 34. i 36. nedelje, kada su rizici neuporedivno smanjeni. 

Možete uraditi i nekoliko stvari da sprečite prerani porođaj - nemojte pušiti ni piti alkohol, koristite folnu kisleinu i suplemente svakog dana i redovno idite na preglede. 

7. Nikad neću izgubiti ove kilograme

Nema trudnice koja se ne plaši istog. Svakako ne pomaže gledati poznate kako ističu svoje savršene figure odmah nakon porođaja. 

Znajte da dojenje ubrzava metabolizam i da vam pomaže da smršate. kada dobijete odobrenje od lekara, vežbanje je odlična ideja. Ako dojite, nemojte ići na različite dijete, slušajte savete lekara.

8. Šta ako dođe do komplikacija, poput preeklampsije i gestacijskog dijabetesa

Rizik od visokog krvnog pritiska u trudnoći je svega 5 do 8 posto. Češće se javlja kod trudnica mlađih od 18 i starijih od 35 godina, kao i kod onih koje generalno imaju povišen pritisak. U svakom slučaju, vaš doktor će znati sve ovo, te će pratiti vaše stanje. 

Ne morate obavezno tražiti način da smanjite rizik, dovoljno je da idete na redovne preglede, da obaveštavate doktora o simptomima ako ih primetite, poput oticanja ruku, lica, zamućenog vida, velikih glavobolja. 

Kada je gestacijski dijabetes u pitanju, rizici su takođe niski. Jednostavne promene u ishrani, poput ograničavanja unosa ugljenih hidrata, dovoljne su. Žene koje nemaju istoriju dijabetesa mogu pratiti stanje samo proverom šećera u krvi.

9. Seks više neće biti isti

Jasno je da nakon porođaja ne možete zamisliti da se tamo dole sve vrati u normalu. Dajte svom telu vremena da se oporavi. Vrlo je verovatno da ćete prvih mesevi i vi i vaš suprug više želeti da se normalno naspavate. 

Kada vam doktor da zeleno svetlo, polako se upustite u odnose. Možda će na početku biti bolno ili neprijatno, međutim više od 70 posto žena je reklo kako se sve vratilo u normalu već posle šest meseci. 

Povezane vesti

10. Porođaj će biti previše težak ili bolan

Nema trudnice koja ne razmišlja o tome. Promislite, žene to rade otkako postoje, a sada uz to postoji mnogo načina da se bol umanji. 

Možete pohađati i časove pred porođaj, savetovati se sa prijateljicama, napraviti porođajni plan i razgovarati sa doktorom. Zato je od ključne važnosti da imate doktora kom verujete. 

11. Porođaj će biti užasan i sramotan

Do sad ste sigurno pročitali kako su se neke žene ukakile na stolu, udarile doktora ili psovale svog supruga pred svima. Uzmite u obzir da su i doktori i babice odavno videli sve, s obzirom na broj porođaja sa kojim se susreću.

12. Šta ako mi bude trebao hitan carski rez

Jedna trećina beba se rodi putem carskog reza, ali znajte da je većina tih operacija ranije zakazana. Vrlo je mali broj hitnih slučajeva koji se vode na carski rez, a i ako se desi, u najvećem broju slučajeva i mama i beba budu u odličnom stanju.

13. Neću stići na vreme do bolnice

Sigurno ste pročitali priču o ženi koja se porodila u autu, što vas je prestravilo. Istinski, najverovatnije ćete imati vremena da se provozate kroz pola države između prve kontrakcije i bebinog plača. U proseku, porođaj traje od 12 do 21 sat.

14. Da li ću biti dobra mama

Sami sasvim dobro znate ko ste i kakvi ste, makar i prema kućnim ljubimcima. Ipak, šta kada dođe dete u život? Da li ćete uspeti da izbalansirate novi život sa starim, da ne govorimo o učenju, disciplinovanju deteta i njegovom celokupnom razvoju... Doktori ističu da je briga o tome hoćete li biti dobar roditelj u stvari odličan pokazatelj. To znači da vam je iskreno, iz dubine duše stalno. A ako vam je tako stalo - sigurno ćete biti dobra mama!

Zapratite nas i na Instagramu! 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica