"Nikad nisam imala toliki nos", "Izgledam kao druga osoba", žene uz ove komentare na TikToku pokazuju fotogorafije svojih lica pre i posle porođaja. Heštag trudnički nos (pregnancy nose) postao je veoma popularan na društvenim mrežama, a sve više ljudi se pita da li nos u trudnoći stvarno raste – evo šta kažu stručnjaci.

Da li trudnički nos stvarno postoji?

Iako trudnički nos nije medicinski izraz, nekim ženama nos zaista poraste u trudnoći, a razlog tome su hormoni koji "divljaju". Povišen nivo estrogena tokom trudnoće dovodi do opuštanja krvnih sudova u nosu, kao i do njihovog širenja kako bi se povećao protok krvi, zbog čega može doći do oticanja nazalnih tkiva i učiniti da nos izgleda veće. I ne samo nos, bilo koji deo tela koji je obložen mukoznim membranama može blago da se uveća.

Trudnički nos TikTok/babycenter

"Najčešća fiziološka promena je zapaljenje mukozne membrane nosa i sinusa, uzrokovano širenjem krvnih sudova zbog hormonskih promena u trudnoći", rekao je za today.com ginekolog dr Iran Bornstajn. "To može da dovede do oticanja, začepljenja, krvarenja iz nosa, i u nekim slučajevima, većih neprijatnosti. Kod nekih trudnica nos može da izgleda punije i da ima drugačiji oblik nego inače".

Ove promene mogu da uzrokuju i:

  • Krvarenje iz nosa
  • Česta začepljenja nosa
  • Zapaljenje nazalnog tkiva (tj. trudnički rinitis)
  • Povećana proizvodnja sekreta

Nijedan od ovih simptoma ne treba da vas brine, kažu lekari, a ako vam nos u trudnoći izgleda uvećano, trebalo bi da se vrati na svoju uobičajenu veličinu do šest nedelja posle porođaja.

Treba li da idete kod lekara

Ako vam nos deluje dosta uvećano, krvarite iz nosa ili vam brzo otiču stopala i šake, trebalo bi da se obratite lekaru. Oticanje može da bude i simptom preeklampsije, a simptomi koji se još javljaju su pritisak viši od 140/90, proteinuria, bol u gornjem delu stomaka, glavobolja, mučnina, problemi sa vidom, edem, kao i naglo povećanje telesne težine usled zadržavanja tečnosti u telu.

Svakako, ukoliko imate bilo kakve simptome koji vas zabrinjavaju, najbolje je da se javite lekaru.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)