Svaka trudnica, kao i ona koja je već postala mama, zna da je trudnoća predivno, zaista blagosloveno stanje, ali je i vrlo iscrpljujuće. Sada je to dokazala i nauka – verovale ili ne, trudnoća je kao da devet meseci trčite maraton, a evo i detaljnijeg objašnjenja.

Jedna studija je pokazala da trudnoća zahteva istu izdržljivost kakvu imaju učesnici Tur d’ Fransa, ultramaratona ili triatlona, preneo je portal healthymummy.co.uk rezultate istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances.

Naučnici tvrde da trudnoća "gura" telo do limita izdržljivosti, baš kao i učešće u Ajronmenu, recimo, a do tih podataka su došli analizirajući podatke sportista koji su učestvovali u trkama u Americi, koje su duge po 4.800 kilometara i traju 120 dana.

Tokom maratona, trkači troše 15,6 puta više energije od bazalnog metabolizma, biciklisti 4,9 puta više od bazalnog metabolizma tokom Tur d’ Frans trke koja traje 23 dana. Tokom trudnoće, potrošnja energije kod trudnica je 2,2 puta veća od bazalnog metabolizma, zato nije ni čudo što se trudnice ponekad osećaju veoma umorno.

Ono što je naročito iznenadilo naučnike je to što je maksimalna potrošnja energije kod sportista tek malo već nego kod trudnica.

"Svaka žena koja je bila trudna zna koliko je to iscrpljujuće. Trudnoća zaista dovodi telo do limita izdržljivosti", rekao je koautor studije Herman Ponzer sa Djuk univerziteta, dodajući da je drugo stanje i mentalno iscrpljujuće.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)