Tokom trudnoće, bebe u razvoju dobijaju kiseonik i hranu od svoje majke preko placente i pupčane vrpce. Dvojajčani blizanci imaju odvojene placente i pupčane vrpce.

Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili suprotnog pola i njihovi geni su različiti kao i svaki drugi brat i sestra. Često, čak i istopolni blizanci izgledaju drugačije. Na primer, mogu imati drugačiju boju kose ili očiju. Povremeno izgledaju prilično slično. Veoma retko, dvojajčani blizanci mogu da dele placentu.

Ponekad se oplođeno jaje rascepi u roku od nekoliko dana od začeća da bi proizvelo jednojajčane blizance. Pošto ovi blizanci potiču iz jednog zigota, poznati su i kao monozigoti. Jednojajčani blizanci su istog pola.

Postoje 3 vrste jednojajčanih blizanaca:

Otprilike jedna trećina jednojajčanih blizanaca se razdvoji ubrzo nakon oplodnje i formiraju potpuno odvojene blizance. Kao i dvojajčani blizanci, ovi blizanci imaju odvojene placente.

Ostale dve trećine se razdvajaju nakon što se pričvrste za zid materice. Kao rezultat toga, dele placentu . Tehnički naziv za ovo je monokorionski blizanci.

Kod veoma malog broja jednojajčanih blizanaca do razdvajanja može doći i kasnije. U ovom slučaju, oba blizanca dele amnionsku tečnost, pored toga što dele placentu. Tehnički naziv za ovo je monoamnionski blizanci. Često ih zovu MoMo blizanci.

U čudesnom video snimku ispod pogledajte kako izgledaju blizanci dok su u materici kao već razvijene bebe!

(Yumama/T.A.S.)