Najčešće se patologije ženskog reproduktivnog sistema razvijaju kao rezultat seksualno prenosivih infekcija, abortusa, hormonske neravnoteže, piše Parents.ru. Ali u nekim slučajevima, bolest je zasnovana na genetskom faktoru.

Ginekolog dr Ekatarina Utiševa otkriva koje ženske bolesti genetikom mogu da se prenesu sa majke na ćerku:

"Nasledna predispozicija uzrokuje porodične slučajeve mioma materice (posebno višestrukih), raka dojke, prevremenog otkazivanja jajnika i sindroma policističnih jajnika.

1. Rak dojke i jajnika
Najpoznatiji uzroci porodičnih slučajeva raka jajnika i dojke su mutacije u genima BRCA1 i BRCA2. Veza između razvoja malignog tumora i defekta ovih gena identifikovana je pre skoro 20 godina. Naknadne studije su takođe omogućile da se otkriju defekti u drugim genima koji izazivaju rak reproduktivnog sistema. Važno je napomenuti da različite mutacije preovlađuju u različitim regionima sveta.

Mora se imati na umu da se rizik od razvoja malignog tumora kod nosilaca defektnih gena povećava u prisustvu negativnih faktora, koji uključuju rani početak menstruacije, dugotrajnu upotrebu hormonskih lekova, loše navike, višak kilograma i nezdrav način života.

2. Miomi materice
Pod miomom podrazumeva se benigni tumor koji se formira iz ćelija mišićnog sloja materice. Poznato je da se zasniva na mutacijama u jednoj ćeliji, koja tada počinje da se aktivno deli. Prema statistikama, porodični oblici se nalaze kod približno 8% žena sa ovom bolešću. Ako je osnova naslednost, pacijentima se često dijagnostikuje višestruki miom.

Lečenje mioma materice može uključivati i terapiju lekovima i operaciju. Optimalni metod bira lekar pojedinačno, uzimajući u obzir starost i reproduktivne planove pacijenta, lokaciju i veličinu mioma, kao i težinu simptoma.

3. Prevremena menopauza
Normalno, menopauza se javlja u periodu od 45-55 godina. Ako menstruacija kod žene potpuno prestane pre nego što napuni 40 godina, kaže se da ima prerano otkazivanje jajnika (preuranjena menopauza). Porodična istorija se može identifikovati u 4-20% slučajeva. Rezultati istraživanja ukazuju da se rizik od preranog smanjenja ovarijalne rezerve povećava sa akumulacijom nekoliko slučajeva rane menopauze u porodici. Ipak, i ovde značajnu ulogu ima reproduktivno zdravlje i način života.

4. Sindrom policističnih ovarijuma
PCOS je sindrom koji karakteriše oštećenje funkcije jajnika. Razvija se pod uticajem niza faktora, od kojih je jedan nasledna predispozicija. Naučnici su do danas otkrili više od hiljadu gena za koje se veruje da određuju sintezu oko pet stotina specifičnih proteina koji određuju kliničke manifestacije policističnih jajnika. Pacijenti vrlo često navode da su određeni simptomi bolesti prisutni kod njihovih bliskih rođaka. Lečenje PCOS-a se uvek razvija na individualnoj osnovi i zavisi od kliničke slike.

BONUS VIDEO:

Devojci ispala materica TikTok/fresnonightcrawler

(Yumama/T.A.S.)