Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta treba da znate o blizanačkoj trudnoći?

Ljudi su oduvek bili fascinirani pojavom blizanaca. Jednostavno, izgleda čudesno kako jedna trudnoća može da rezultira rođenjem više od jednog deteta.

 Izvor: Foto: Profimedia

Poslednjih godina, blizanačke trudnoće su u porastu. Jedan od glavnih razloga za to jeste sve raširenije korišćenje lekova za plodnost, ali i vantelesna oplodnja.

Kako nastaju blizanci?

Blizanci mogu da se "pojave" na dva načina. U jednoj trećini slučajeva, biva oplođeno samo jedno jajašce, koje se kasnije razvija u dve odvojene ćelije. Svaka ćelija raste u pojedinačni fetus, što rezultira jednojajčanim blizancima. U ostale dve trećine slučajeva, kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašceta, koja oplođuju dva različita spermatozoida, pa tako nastaju neidentični blizanci.

Dvojajčani ili dizigotni blizanci nisu ništa drugačiji od bilo koje druge braće ili sestara. Oni su začeti u isto vreme, ili odmah jedno za drugim, unutar jednog menstrualnog ciklusa. Tako da, teoretski posmatrano, neidentični blizanci mogu da imaju i različite očeve. Ovi blizanci dele, u proseku, samo pola svojih gena, pa mogu da budu jako slični, ali i sasvim različiti.

Koji je razlog?

Ne postoji isključivi razlog zašto dolazi do ovakvog tipa blizanačke trudnoće, ali postoji nekoliko faktora koji se sa tim povezuju:

♦ Rasna pripadnost: blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo retki među Japancima.

♦ Porodična istorija sa majčine strane: očev doprinos je manje verovatan.

♦ Starost: žene u kasnim tridesetim mnogo češće rađaju blizance.

♦ Ako žena već ima decu: verovatnoća se povećava sa brojem dece koju imate.

Povezane vesti

Identični blizanci - jednojajčani ili monozigotni, pojavljuju se kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podeli tokom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku «sliku». U poslednje vreme, primećeno je da se identični blizanci rađaju nakon što je majka primala lekove koji podstiču ovulaciju. Taj tretman pruža veću verovatnoću da će se spoljni sloj jajašceta podeliti.

Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podele tokom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu da dele delove tela ili organe. Javljuju se izuzetno retko, jednom u 200 hiljada rođenja, a najčešće se to dešava u Indiji i Africi. Tačan uzrok nastanka ovakvih blizanaca nije poznat, ali se pretpostavlja da do razdvajanja zigota dolazi tek nakon 13 dana od začeća.

Hoće li biti identični?

Možda ćete morati da čekate do rođenja ili, čak, da vaši blizanci navrše godinu dana, da biste otkrili jesu li jednojajčani. Najjednostavniji pokazatelj da li su identični jeste i najočigledniji. Ako su različitog pola, sigurno nisu jednojajčani. Ukoliko saznate da nosite blizance pre 12. nedelje (kasniji nalaz je nepouzdan), zamolite ginekologa da proveri posteljicu. Jedna placenta upućuje isključivo na jednojajčane blizance. Dve posteljice su nepouzdane - mogu da budu i jednojajčani i dvojajčani.

Nakon rođenja dece, odgovor može da pruži posteljica. Ako je jedna, u pitanju su identični blizanci. Ali, dve povezane ili odvojene posteljice opet mogu da znače i jedno i drugo. Posle rođenja, može da se uzme krv iz pupčanika i analizira krvna grupa, enzimi ili, najpouzdanije - DNA. Međutim, te analize nisu dostupne svuda, a morali biste i da ih platite.              

Napokon, kako vaši blizanci istog pola budu odrastali, prilično sigurni pokazatelji biće boja kose i očiju, oblik ušiju i vreme kada im izbijaju zubi.

Po čemu je blizanačka trudnoća drugačija?

Prvi znakovi da nosite dva deteta (ili više) može da bude oštrina trudničke mučnine i brzina kojom se povećava vaš stomak. Prvi pouzdan znak je ultrazvuk, obično moguć krajem drugog meseca. Telo će vam se menjati kao i kod svih ostalih trudnica, ali možete očekivati da vam neke trudničke neugodnosti budu izraženije, kao i da ćete imati veće potrebe zbog dve bebe koje se razvijaju. Međutim, nema potrebe da jedete za troje, čak ni za dvoje. U svakom slučaju morate da pazite na zdravu ishranu, a najbolje je da se konsultujete sa nutricionistom.

Povezane vesti

Bez obzira kakav je intenzitet vaših aktivnosti, odmor je vrlo važan. Lagano vežbanje poput plivanja ili šetnje može da bude izuzetno korisno. Pušenje smanjuje dotok kiseonika do beba i povećava ionako veoma visok rizik od preranog porođaja i niske porođajne težine.

Poslednja tri meseca blizanačke trudnoće su posebno zamorna, pa bi bilo dobro da prestanete da radite oko 29. nedelje. S obzirom da blizanačke trudnoće prosečno traju oko 37 nedelja, bilo bi dobro da se ranije prijavite za psihofizičku pripremu trudnica, kao i za školicu roditeljstva - kako biste uspeli da ih završite.

Koje probleme možete da očekujete?

Mnogi uobičajeni trudnički problemi se javljaju ranije, u prilično jačem obliku. Mučnine mogu da budu dosta izraženije zbog povišene koncentracije hormona. Gorušica, probavne smetnje i potreba za učestalim mokrenjem - postaju mnogo izraženiji, proporcionalno rastu materice, koja pritiska ostale organe. Bol u leđima je uobičajen zbog dodatne težine, kombinovane sa opuštajućim efektima trudničkih hormona, koji deluju na razmekšavanje zglobova i ligamenata. Takođe je verovatnije da će se pojaviti problemi sa spavanjem, popucali kapilari i proširene vene.

Moguće su i mnogo ozbiljnije komplikacije u trudnoći. Prema nekim istraživanjima, pobačaj je češći, a i vaginalno krvarenje- delimično i zbog toga što obe placente leže nisko u materici.

Visok krvni pritisak u trudnoći i preeklamsija su takođe češći u blizanačkim trudnoćama i mogu značiti da će bebe morati da se rode ranije.

Prevremeni porođaj je najčešći rizik blizanačke trudnoće, verovatno uzrokovan prevelikim rastezanjem materice. Četiri od deset blizanačkih trudnoća (češće sa identičnim blizancima) se završi porođajem pre 37. nedelje.  

Kako izgleda porođaj trudnica koje nose blizance, pročitajte na sledećoj strani.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica