Peni Simkin doula radila je sa mnogim porodicama, tražeći od njih da pevaju svojoj bebi dok je još bila u materici. Izabrali su jednu pesmu i pevali je svaki dan dok se beba nije rodila. Ishod je bio neverovatan - bebe jasno prepoznaju i glas i pesmu. Kada su uznemirene, pevanje pesme ih umiruje i teši.

Pevanje ili čitanje bebi u materici promoviše vezivanje

Beba će prirodno prepoznati glas roditelja u trudnoći jer ga čuju svakodnevno dok rastu i razvijaju se u stomaku. Jednostavno ponavljanje pesme ili čitanje knjige već od 18. nedelja trudnoće daće vam nešto specifično i posebno da umirite bebu kada stigne. Ovo je takođe odličan alat za roditelje koji usvajaju, braću i sestre. Ako je bliska osoba odvojena od bebe tokom trudnoće ili u ranim danima života zbog možete napraviti snimak te osobe kako čita ili peva. Ovo je toliko efikasno da program Nationwide Children's Hospital Sounds of Love koristi snimke glasa roditelja u njihovoj neonatalnoj intenzivnoj nezi - NICU. Prevremeno rođene bebe rastu brže i srećnije kada čuju glasove svojih roditelja čak i kada nisu fizički prisutni.

Šta birati

Dečje pesme, uspavanke su odličan izbor. Imaju ritam i rimu koji se dopadaju bebama i čine ih lakim za pamćenje. Klasična muzika, bilo šta šta to ima umilan, nežan ton, nije prebrzo ili napadno, verovatno će se dopasti bebi. Izaberite nešto od kulturnog ili porodičnog značaja ako želite.

Pesma koju vam je deda pevao kada ste bili dete ili knjiga koju se sećate da vam je mama čitala iznova i iznova su savršen izbor. Naravno, važno je i da se vama odabrana pesma dopada, jer ćete je stalno pevati.

Ako je beba već kod kuće, da li je prekasno

Apsolutno ne! Počnite kada možete. Ako je vaša beba još uvek novorođenče, ponavljanje dok je držite, nosite, hranite ili se grlite zajedno će stvoriti priajtnu, atmosferu punu ljubavi.

Starije bebe, mališani i predškolci apsolutno i dalje imaju koristi od uključivanja posebne muzike, priča, pesmica u ritam vaših dana. Deca će često imati svoje mišljenje o tome koje knjige i pesme im se posebno dopadaju. Zajedničko čitanje i pevanje je prelep način da se povežete i odličan je roditeljski alat.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako napraviti dve dečije sobe od jedne TikTok/harkerkim