Skoro sve roditelje zanima da li će beba ličiti na njih, koje crte lica i karakteristike će naslediti? Mama se često zagleda u bebu i tumači da li ima njene oči, dok tata želi da dečak nasledi njegovu kosu. Istraživanje sprovedeno na blizancima otkriva koji delovi lica su zapravo nasledni. Nakon ispitivanja 3-D modela skoro 1.000 blizanaca, istraživači su zaključili da su oblici kraja nosa, područja iznad i ispod usana, jagodica i unutrašnjeg ugla oka najverovatnije nasleđeni.

"Pojam da naši geni kontrolišu naše lice je očigledan. Mnogi od nas imaju crte lica koje jasno podsećaju na crte naših roditelja, a jednojajčani blizanci se često ne razlikuju", rekao je vodeći istraživač Đovani Montana, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Međutim, do sada je bilo izazovno odrediti precizne delove lica koji su jako nasledni", izjavio je Montana.

Za studiju, objavljenu u časopisu Scientific Reports, istraživački tim je skenirao lica blizanaca koristeći 3-D kamere i prilagođeni statistički softver kako bi generisali hiljade tačaka koje su bile savršeno poređane preko lica, a zatim izmerio koliko je svaka crta lica identična i razmotrio svaku od tih lokacija.

Istraživači su zatim uporedili koliko su ova merenja bila slična između identičnih blizanaca, koji imaju iste gene, i neidentičnih blizanaca, koji dele samo polovinu gena.

Videvši koji delovi lica su najsličniji po obliku kod para identičnih blizanaca, istraživači su potom izračunali verovatnoću da je oblik tog dela lica određen genetikom.

Ova verovatnoća se kvantifikuje kao "naslednost", broj između nula i jedan, gde veći broj implicira da je verovatnije da oblik lica kontrolišu geni, rekli su istraživači.

"Kombinovanjem 3D modela lica sa statističkim algoritmom koji meri lokalne promene oblika, uspeli smo da napravimo detaljne 'mape naslednosti lica'", rekao je Montana.

"Ove mape će pomoći da se identifikuju specifični geni koji oblikuju ljudsko lice, koji takođe mogu biti uključeni u bolesti koje menjaju morfologiju lica", dodao je Montana.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

milenaGLUMICA I MAJKA TROJE DECE IZGLEDA FENOMENALNO! Otkrila ŠTA je TAJNA njene vitke linije (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija