Bebine oči su posebno osetljive nakon rođenje i zahtevaju svakodnevnu negu već od prvog dana. Iako je sasvim normalno da se ponekada na uglu pojavi beličasti sekret, da biste izbegli neku ozbiljniju infekciju, potrebo je redovno čak nekoliko puta dnevno da održavate toaletu bebinh očiju.

Iako ćete naići na brojne savete kako da ispirate bebine oči, većina ofratmologa smatra da treba da izbegavate korišćenje čaja od kamilice ili druge nesterilne tečnostima i da nikako ne koristite štapiće za uši i tufere. Najsigurniji način čišćenja je upotreba fiziološkog rastvora u ampulicama i sterilne gaze.

Ovo je pravilna procedura:

  • Oprati ruke, bebu postaviti da leži na leđima.
  • Sterilnu gazu (5×5 cm) natopiti fiziološkim rastvorom.
  • Oko prebrisati od spoljašnjeg ugla prema unutrašnjem, jednim potezom i gazu baciti.
  • Ne dodirivati svojim prstima stranu gaze kojom se briše oko. Isti postupak ponoviti više puta i svaki put menjati sterilnu gazu natopljenu fiziološkim rastvorom, dok se oko dobro ne očisti.
  • Sve ponoviti i na drugom oku.
oči-nega -beba.jpg
Shutterstock Nega bebinih očiju

Kod intezivne sekrecije, do tri dana je moguće umesto Fiziološkog rastvora koristiti Rastvor borne kiseline (Acidi borici 3%), ali tek po preporuci patronažne sestre ili pedijatra.

Ako se simptomi otklone, nastavite još jedan dan da prebrisavate predeo oko očiju samo oko, tri puta dnevno . Zatim se prelazi na uobičajenu jutarnju toaletu i redovno kupanje, u okviru koga se umiva i lice. Ako nema poboljšanja i krmeljivost ili povećana sekrecija traje vise od tri dana, konsultujte pedijatra.

Koje infekcija oka može imati novorođenče?

Blage iritacije očiju ili krmeljanje kod bebe, sužen ili zapušen suzni kanal, konjuktivitis, su najčešći problemi i infekcije očiju kod novorođenčeta i bebe.

Upale vežnjače (sluzokože oka), koje se javljaju tokom prvog meseca života bebe zovu se Neonatalni konjuktiviti. Konjuktiva (sluzokoža) je providna, glatka i sjajna struktura koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu.

Septičke infekcije očiju novorođenčeta nastaju infekcijom tokom porođaja odnosno prolazom ploda kroz porođani kanal od majke. Mogu biti uzrokovani bakterijama ili virusima. Najčešće su infekcije gonokokom (gonoreja), streptokokom, hlamidijom, virusom herpesa. Obavezno je uraditi bris oka.

(Yumama)