Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLINCI KOJI SE OVAKO ZOVU DANAS SU ZAISTA RETKI, A OVA IMENA U JUGOSLAVIJI SU BILA HIT: Više nisu tako popularna

Imena koja su bila popularna u Jugoslaviji, a danas je skoro nemoguće čuti da se dete tako zove - više nisu tako moderna!

 Imena koja su bila popularna u Jugoslaviji. Izvor: Shutterstock

U moru novih i modernijh imena, najčešće kratkih i internacionmalnih, izgubila sus e imena koja su nekada na prostoru Jugoslavije bila posebno popularna. Tako se zovu naše bake i deke, mame i tate, ali retko da ćete čuti kako ih izgovaraju današnji roditelji dok dozivaju svoje klince.

Na popisima pre 1940. godine, najpopularnije žensko ime bilo je Radmila. To ime devojčice su intezivno dobijale i u narednoj deceniji, sve do 1950. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Naredni popisi ubeležili su učestalost imena kao što su Ljiljana i to ’50-ih godina, dok je Snežana ’60-ih godina prošlog veka bilo najviše.

Popisi koji su se vršili ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka, pokazuju da je među ženskom decom najviše bilo Jelena, dok je Milica najviše upisano od 2001. godine pa nadalje, piše N1.

Ostala česta ženska imena koja su zabeležena na popisima u proteklom veku su Marija, Mirjana, Dragana, Ivana, Ana, Gordana, Vera, Slavica, Teodora, Ana, Biljana, Jovana, Zorica.

Na popisu iz 2011. godine imena kao što su Anastasija, Katarina, Sara, Aleksandra, Anđela bila su najpopularnija.

Na popisima do 1940. godine, među muškim imenima najbrojnije je bilo ime Milan. Zatim Dušan, Miodrag, Tomislav, Petar. Slobodan i Dragan su bili u naredne dve decenije najzastupljenija muška imena, dok je ’70-ih godina roditeljima najviše padalo na pamet da svojim bebama daju ime Dejan.

Među dečacima, najatraktivnije ime ’90-ih godina postaje Nikola. Zatim, imena kao što u Stefan, Aleksandar, Miloš, Marko, Nemanja, Ivan i Lazar spadaju u najzastupljenija pred kraj 20. veka.

Nakon 2000. godine roditelji najviše biraju imena Luka, Aleksa, Jovan, Filip. Takođe, u prethodnih pola veka, po brojnosti se izdvajaju imena kao što su Zoran, Goran, Milorad, Vladimir, Miroslav, Dragoljub, Slobodan, pokazuju podaci RZS-a.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:17
"RODITELJI SU PRAVILI KARIJERE, DETE NE ZNA ŠTA JE LJUBAV!" Stručnjaci nemaju dilemu: On je izašao iz porodice i počinio ubistvo!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica