Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE KRIVAC ZA BEBU HALAPLJIVICU - MAMA ILI TATA? Istraživanja otkrivaju čiji DNK utiče na rast deteta dok je u stomaku

Tatin DNK utiče na rast bebe u maminom stomaku, dok mamini geni pokušavaju da spreče njen rast, tvrdi jedna studija koju prenosi britanski The Sun.

 trudnoca_shutterstock_1256586844.jpg Izvor: Shutterstock

Tokom trudnoće geni sa očeve strane primoravaju majku da proizvodi šećer i masnoću fetusu, dok sa njene strane dolazi informacija da beba ne bude ne bude prevelika pre rođenja. Ovo genetsko „natezanje konopca“ se bazira na činjenici da je faktor rasta 2 sličan insulinu, ili IGF-2, proteinu koji smanjuje nivo hranljivih materija koje telo apsorbuje iz hrane. Očev DNK podstiče fetus da ga proizvodi, sprečavajući mamu da koristi hranljive materije, koje ostavlja za bebu.

Stručnjaci sa Univerziteta Kembridž došli su do ovih zaključaka na osnovu istraživanja sprovedenih na miševima. Isključili su muški gen IGF-2 i otkrili da majčino telo nije dalo fetusu dovoljno šećera. Doktor Migel Konstansija je u vezi sa ovim rekao: „Geni koje kontroliše otac su 'pohlepni' i 'sebični' i manipulisaće majčinim resursima kako bi  fetusi porasli". Koautorka istraživanja profesorka Amanda Sferuci Peri dodala je da je poznato da su geni od majke ti koji ograničavaju rast fetusa i njen način da se izbori za sopstveni opstanak. „Cilj za koji se njeno telo bori je da beba ne uzima sve hranljive materije i da ne poraste previše, da ne bude prevelika do porođaja".

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

05:36
"OD PRIRODNOG POROĐAJA SMO NAPRAVILI BAUK!" Ginekolg: Carski rez je nužno zlo koje treba raditi samo u OVOM SLUČAJU
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica