Tokom pandemije korona virusa u svim državnim porodilištima očevima je bilo zabranjeno da prisustvuju porođaju, a sada je porodilište KBC "Zvezdara" ponovo omogućilo da mame imaju pratnju na porođaju. U skladu sa epidemiološkom situacijom i potrebnom dokumentacijom, tata ili neka druga bliska osoba mogu da prisustvuju rođenju deteta.

Ova mogućnost je bila ukinuta u svim porodilištima u martu 2020. godine, a "Zvezdara" je prva ustanova u kojoj se posle više od 3 godine ova mogućnost vraća. Stručnjaci ističu da je ovo značajan korak za dostojanstven porođaj u Srbiji, a iskusna babica Dušica Kovačević koja je za porođaj pripremila više od 5.000 za portal Nova.rs otkrila je:

"Otac bebe ili bilo koja osoba koju porodilja izabere, svojim prisustvom preuzimaju značajnu ulogu u tome da budućoj mami porođaj bude prirodno iskustvo obeleženo ljubavlju, pažnjom i podrškom. To je pravo svake žene. Naročito je značajno za mame i tate da se oboje osećaju uključenima u kontekst porođaja, a ne da se i jedno i drugo osećaju izolovano ili napušteno"

Postoje razne prednosti koje donosi prisustvo tata na porođaju, a babica Kovačević objasnila je da ovo podstiče pozitivna osećanja i jača porodične veze, kao i da je za oca neverovatno iskustvo kada ima prvi kontakt sa novorođenčetom.

"Nebrojene su prednosti za trijadu majka-otac-beba od prisustva oca na porođaju, pri čemu je neophodno da zdravstveni radnici budu svesni i obučeni da pruže pozitivno i zahvalno iskustvo ocu i mami, naravno" - objasnila je Dušica Kovačević.

Izvor: Nova/Yumama