Majka Sofi Smol (30) pokušavala je da dobije drugu bebu 2019. godine, a iako su se u decembru pojavili nagoveštaju da je trudna poput glavobolje i mučnine, ona i njen suprug su nastavili da pokušavaju u januaru. Ubrzo je test pokazao da je trudna, bila je presrećna, a sreća je bila dupla kada je na ultrazvuku saznala da očekuje blizance.

Trudnoća je bila izuzetno teška, praćena stalnim i užasnim jutarbnnjim mučninama, ka je morala da bude һospitalizovana osam puta u sedam nedelja, provodeći 120 sati priključena na infiziji. Na jendoj od kontrola lekari su joj rekli da im je neobično zašto su bebe različite veličine. Imale su posebnu posteljicu i mogle su da se hrane kad god su htele, ali je jedna beba izražajno slabije napredovala. Tokom 29-nedelje trudnoće na ultrazvuku doktori su rekli gospođi Smol da ne mogu da otkriju kretanje manjeg blizanca i da će možda morati da izazovu porođaj. Srećom, lekari su uz pomoć lekova odložili porođaj do avgusta.

Tek kada se porodila, lekari su otkrili da su bebe različito napredovale zbog superfetacije. Ovo predstavlja redak fenomen jer se superfetacija dešava kada se jaje oplodi spermom i implantira se u matericu po drugi put, obično nekoliko nedelja nakon što se proces prvi put dogodio. Dešava se izuzetno retko, a samo nekoliko slučajeva je prijavljeno u medicinskoj literaturi. Lekari su identifikovali superfetaciju u Velikoj Britaniji, Italiji i Kanadi.

Superfetaciju je teško dijagnostikovati, jer se za prisustvo dva fetusa u materici obično pretpostavlja da su blizanci. Međutim, glavni znak superfetacije jeste to što dva fetusa rastu različitom brzinom. Bebe rođene kroz superfetaciju obično se smatraju blizancima, jer se često rađaju istog dana. Međutim, oni zvanično nisu blizanci. Blizanci su ili identični - kada se jedno jaje podeli na dva dela nakon oplodnje - ili neidentični, kada se dve odvojene jajne ćelije oslobađaju iz jajnika u isto vreme i oplođuju iһ različite sperme, a zatim se implantiraju u matericu.

Darsi je rođena sa 32 nedelje i teška je bila 1 800 g, a njena sestra Holi je usledila dva minuta kasnije, razvijala se u stomaku 36 nedelja, teška na rođenju 2 700g.

Holi je rođena sa cerebralnom paralizom koja je zaһvatala desnu stranu njenog tela, dok se leva strana sluznice stomaka njene sestre nije pravilno razvijala.

"One čak ni ne liče na sestre, ne biste ni znali da su sestre kada biste ih videli odvojene. Holi ima plavu kosu, velike prelepe plave oči i želi da bude princeza ili džokej. Darsina kosa je smeđa, ona je kao dečak i želi da bude mašinovođa kada poraste." - objasnila je mama.

"Ljudi misle da sam luda kada im objašnjavam šta se dogodilo. Pitaju koliko minuta imaju razlike i ja kažem da je Darsi dva minuta starija i četiri nedelje mlađa, dok je Holi rođena dva minuta kasnije, ali je četiri nedelje starija."

Danas devojčice napreduju, krenule su u vrtić i izuzetno su aktivne i živahne.

Izvor: Yumama