Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superfetacija: Moguće je zatrudneti dok ste već trudni?!

Stručnjaci su utvrdili da nije nemoguće zatrudneti kada već nosite jednu bebu, a istorija je već nekoliko put zabeležila ovaj neobičan medicinski fenomen, prenose strani mediji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako zvuči neobično, ovaj pojava je već dobila i svoj termin - superfetacija, a podrazumeva da oslobađanje jajne ćelije nekoliko nedelja po početku trudnoće, pri čemu dolazi do oplodnje i ove jajne ćelije!

Pogledajte i Začeće deteta nakon smrti oca i u Srbiji?

Biološki govoreći, ovo ne bi trebalo da se događa, prenosi Baby Center.

superfekundacijom

Superfetaciju ne treba mešati sa , pojavom kada se dve jajne ćelije oslobođene u istom trenutku oplode u različito vreme.

"Hormoni koji se pojačano luče u trudnoći čine nemogućim ovulaciju", ističe Koni Hedmar, akušer u mičigenskoj Oštoj bolnici "Market". "Zbog toga je superfetacija tako izuzetna."

Pogledajte i Kako povećati verovatnoću za začeće?

Stručnjaci jesu utvrdili da je to moguće i zabeležili više slučajeva, ali još uvek nije jasno zašto do ove pojave dolazi. Karen Bojl, priznati američki ekspert u reproduktivnoj medicini, smatra da do superfetacije dolazi kada je implantacija embriona (prolazak embriona kroz zid materice) odložena, ali još uvek nema zvaničnih potvrda ove teze.

Pogledajte i Da li su ciste na jajnicima prepreka začeću?

Odložena implantacija se javlja kod zečeva i poneke druge životinjske vrste, ali ni u ovom slučaju nije dovoljno proučena. Kod ljudi je, ipak, toliko retka pojava da se smatra fenomenom, a najveći stručnjaci iz oblasti reprodukcije su do sad pronašli svega deset slučajeva.

Međutim, bilo je slučajeva rođenja blizanaca od kojih je jedan začet pre drugog, a Bojlova ističe da ju je to, iako je srela različite slučajeve, potpuno šokiralo.

Pogledajte i Koliko seksa je potrebno za uspešno začeće?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica