Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izazivanje porođaja: Kada se primenjuje indukcija?

Sve nejasnoće u vezi sa indukcijom − počev od termina koji olako, a ispostaviće se ponekad i pogrešno koristimo − tumači i objašnjava dr Milica Kostić Anđelić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Indukcija je latinska reč koja u prevodu znači "uvođenje". U akušerstvu se ovaj izraz primenjuje za izazivanje porođaja koji još nije započeo. Pacijenti često ovu reč pogrešno upotrebljavaju za stimulaciju porođaja, kada se daje jedna od supstanci, sintocinon (Syntocinom), koja se može koristiti i za indukciju.

Međutim, stimulacija je procedura koja se primenjuje kod nedovoljno efikasnog prirodnog porođaja koji je već sam započeo.

Razlozi za indukciju              

"Motiv za indukciju porođaja je zaključak da je plodu ili majci bolje da se trudnoća završi nego da se nastavi. Indikacije za to mogu poteći od majke, ploda ili od oboje", kaže dr Milica Kostić Anđelić, specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice MediGroup.

Najčešći razlog za indukciju porođaja je prekoračenje verovatnog termina porođaja. Donesena trudnoća traje 40 nedelja. Porođaj obično započinje spontano, nekoliko dana oko očekivanog termina. S obzirom na različito trajanje menstrualnog ciklusa žene, teško je pouzdano predvideti termin porođaja i samo se manji procenat žena porađa baš na taj dan. Danas je važeći stav da se može dozvoliti trajanje trudnoće do 42. pune nedelje, računajući od prvog dana poslednje menstruacije.

Povezane vesti

U praksi, ginekolozi se sa više izvesnosti oslanjaju na objektivne parametre u proceni rasta i starosti trudnoće što omogućava ultrazvučni pregled. Pritom, najegzaktniji momenat za procenu starosti trudnoće je kraj prvog trimestra, u vreme takozvanog dabl-testa (Double Test). On se radi između 11 i 13,6 nedelja od poslednje menstruacije, a njegov sastavni deo je i ultrazvučno merena dužina ploda od glave do trtice, takozvani CRL. 

"Ta se mera smatra najpreciznijom za određivanje starosti trudnoće, te i termina porođaja. Kasnija ultrazvučna merenja su znatno manje primenjiva zato što od polovine drugog trimestra dolazi do izražaja genetski potencijal rasta ploda, tada već bebe mogu da bud krupnije ili sitnije, a ne samo starije ili mlađe. Drugim rečima, zrela beba može da ima i 3 kg, ali i 4,5 kg, a te razlike u rastu počinju da se manifestuju oko polovine trudnoće. To nam je od velikog značaja kada razmišljamo o indukciji porođaja kako ne bismo završili trudnoću bez potpune zrelosti ploda, a time naškodili detetu", kaže naša sagovornica.

Pravi tajming za indukciju

U danima posle navršene 40. nedelje trudnice se intenzivnije kontrolišu kako se ne bi propustili znaci eventualnog pogoršanja stanja ploda i starenja posteljice − takozvana patnja ploda. Ali i da se ujedno ne prenagli sa donošenjem bebe na svet. Oba ekstrema imaju rizike: prevremeno rođena beba može da ima problema sa funkcijom disajnih organa i usporenom adaptacijom na nove uslove.

Povezane vesti

"Posteljica je organ čije postojanje i funkcija su ograničeni trajanjem trudnoće, te ona nastaje, razvija se, stari i degeneriše unutar devet meseci trajanja trudnoće. Starenje posteljice u suštini prati smanjenje broja i prolaznosti specifičnih krvnih sudova pomoću kojih ona vrši svoju funkciju. Smanjuje se njen kapacitet, a time plod dobija manje hranljivih materija i kiseonika pa počinje da stagnira i da pati od smanjene količine kiseonika koji dobija", objašnjava dr Kostić Anđelić. 

"Procenom CTG-a, izgleda talasa protoka u krvnim sudovima ploda i majke (Doppler), ultrazvučnom procenom ponašanja ploda i količine vode oko njega, imamo dobar uvid u zdravstveno stanje nerođene bebe. Stoga intervenišemo u najpogodnijem momentu po plod kako bi se izbegle navedene opasnosti. Smisao indukcije jeste u smanjenju broja hitnih operativnih porođaja, to jest carskih rezova", ističe naša sagovornica.

Povezane vesti

Lekar takođe može da indukuje porođaj ukoliko dođe do prskanja plodovih ovojaka (a nema kontrakcija duže od 24 sata) jer su i plod i majka izloženi velikom riziku od infekcije. Takođe se porođaj indukuje ukoliko trudnica ima visok krvni pritisak sa pratećim razvojem komplikacija, gestacijski dijabetes, krvarenje u drugoj polovini trudnoće, ako postoji sumnja na intrauterinu infekciju, usled stanja koja dovode do zastoja u rastu ploda ili je beba u materici ugrožena iz bilo kog razloga i smatra se da će joj nakon rođenja biti lakše nego u postojećim uslovima u materici. Ponekad se porođaj indukuje iz nemedicinskih razloga, kada trudnica i ginekolog usklađuju svoje obaveze i tempiraju datum porođaja po njihovim željama. Ovo je kontroverzna pojava koja sobom nosi određeni rizik po trudnicu i plod.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica