Ime Viktor jasno je da simbolizuje pobednika ili osvajača i datira još iz rimskog doba odnosno potiče od latinske reči "victor", što znači pobednik.

Prema nekim izvorima, stari Rimljani su pre polaska u svaku bitku uz svoje ime stavljali prefiks "Victorius", da bi, kako se verovalo, "prizvali sreću" i obezbedili pobedu. Vremenom, prefiks je prerastao u lično ime sa snažnom simbolikom.

Iako nije direktno povezano sa biblijskim imenima, ime Viktor u prenesenom značenju označava Hristovu pobedu nad grehom i smrću.

Osim u Italiji, ovo ime izuzetno je popularno i u Španiji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Švedskoj, Rumuniji... U zemljama engleskog govornog područja ime Viktor postalo je posebno popularno za vreme vladavine kraljice Viktorije.

Na prostorima Srbije, Hrvatske i Slovenije poslednje dve decenije sve je više roditelja koji svojim sinovima daju ime Viktor, a motivi su različiti - od onog da će njihov sin biti pobednik, do ličnih razloga, ukoliko je dete njihova lična pobeda.

Veruje se da je svaki Viktor hrabar, snažan i odvažan i da ne postoji prepreka koju nije u stanju da savlada. Takođe se veruje da će dečaci koji nose ovo ime iz svake situacije izaći kao pobednici.

Iako je dugo ženska verzija ovog imena - Viktorija bila popularija od muške, u prve dve decenije 21. veka obe verzije su gotovo podjednako zastupljene, makar na balkanskim prostorima.

(Yumama)