Ako ste trudni i imate mučnine, vrlo brzo će se naći neko da vam kaže da je to sigurno zato što nosite muško dete. Međutim, i tu ima raznih priča, verovatno zavisno od iskustva, a da li je zapravo nešto od toga tačno ili su u pitanju samo bapske priče? Da li se teže podnose trudnoće u kojim nosimo dečaka ili devojčicu?

Istraživanje koje su objavili naučnici iz Kembridža dokazalo je da se trudnoća sa dečacima mnogo teže podnosi nego trudnoća sa devojčicama. Buduće majke dečaka češće razvijaju stanja koja ugrožavaju život fetusa.

Stručnjaci su to prepisali činjenici da dečaci imaju tendenciju da rastu brže i da im je potrebno više kiseonika i drugih hranljivih materija koje dolaze iz placente. Kako kažu, muške bebe su mnogo zahtevnije dok su u materici."Ne znamo sa sigurnošću zbog čega je to slučaj, ali moguće je da je muški fetus ima nižu toleranciju na stres ili tegobe tokom trudnoće, dok ženski fetusi to lakše podnose i imaju manje zahteve", kaže dr Amanda Peri, vođa ovog istraživanja.

Prehlada, trudnoća, kašalj, trudnica
Shutterstock Trudnica kod lekara

U isto vreme, ako buduća majka nosi devojčicu srednje veličine, njena placenta će raditi bolje nego kod krupnog dečaka.

"Zbog toga je važno da radite ultrazvuk tokom trudnoće i saznate pol fetusa. Ultrazvuk će posebno pomoći da se utvrdi da li postoji rizik od preeklampsije ili intrauterinog zastoja u rastu, komplikacija koje su češće kod žena koje nose dečake nego kod žena koje nose devojčice", rekao je dr Peri i dodao da ukoliko unapred znate pol, plan za praćenje trudnoće može da se prilagodi.

(Yumama)