Pored popularnih imena roditelji sve više imaju želju da detetu daju kratko i jedinstveno ime po kome će da se ističe u odnosu na druge.Nije retkost da sve više stara, dugačka i biblijska imena budu zamenjena njihovim modernim verzijama. Najbolji primer za to je ime Teona koje se sve češće daje, a zapravo potiče od prelepog imena Teodora koje je jedno od najpopularnijih ženskih imena u Srbiji.

Teona se u Gruziji često koristi za naziv devojčica, zbog popularnosti imena, sasvim je uobičajeno naići na izjavu da je ova zemlja njena domovina. U stvari, Teona je ime grčkog porekla. Isprva je bio muško, Theone, ali kasnije se pojavila ženska verzija - Theona. Značenje imena, prema jednoj verziji, mora se tražiti u reči theonos - "božanska mudrost, božansko razumevanje, Božja misao".

Druga verzija kaže da je Teona rezultat spajanja dve reči: theos i fanes ("bogovi" i "fenomen"). Treći prevod imena zvuči kao "boginja, božanska". Ako pažljivo pogledate sva tumačenja, onda značenje koje Teona nosi u sebi postaje očigledno neraskidivo povezano sa Bogom.

devojčice-igra.jpg
Shutterstock Devojčice se igraju

Po narodnoj tradiciji davalo se deci koju su roditelji dugo i željno očekivali, smatrajući ga zaista darom od Boga.U raznim varijantama ime je rasprostranjeno širom Evrope.

(Yumama)