Ako mislite da nema šanse da izbegnete strije u trudnoći, posebno ako ih je i vaša mama imala, ipak postoje načini, obratite pažnju na vašu kožu i pružite joj adekvatnu negu.

Pokušajte da dobijete na težini polako i bez preterivanja

Strije su uzrokovane rastezanjem kože. Ako se ugijite više od prosečne težine za trudnice, vaša koža će se još više istegnuti sam tim je nemoguće da izbegnete strije.

Napravite piling za kožu

Piling je bezbedan u trudnoći i ima dodatnu korist od toga da vaša koža izgleda sjajno i zdravo.Dermatolzi savetuju da piling uradite 2 do 3 puta nedeljno, najbolje da krenete odmah čim saznate da ste trudni. Nakon pilinga nanesite hidrantnu kremu i blago masirajte kožu da ne biste dobili previše crvenila i svraba.

Hidrirajte, hidrirajte, hidrirajte

Koža u trudnoći može da bude više suva, zato je važno da je što više mažete losionima ili uljima, kako bi je dovoljno hidrirali i kako bi joj omogućili da se lakše rasteže bez većih oštećenja. Postoje neke kreme posebno dizajnirane da spreče strije u trudnoći i one uglavnom sadrže sastojke koji mogu stimulisati proizvodnju kolagena i vlakna. Ako se odlučite za neku jeftiniju varijantu, onda je najbolje da uzmete losione i krene koji sadrže vitamin E, badem i grožđe koji su sasvim bezbedni da se koriste u trudnoći.

Strije, trudnoća
Shutterstock Hidriranje kože u trudnoći

S druge strane izbegavajte proizvode koji sadrže ureu, salicilnu kiselinu ili retonoide koji mogu još dodatno da isuše kožu i ne preporučuju se u trudnoći.

Izbegavajte tople tuševe i kupke

Jer dodatno isušuju kožu samim tim se povećava šansa da dobijete strije. Takođe, babice u porodlilištima upozoravaju da tople kupke mogu da podignu vašu centralnu temperaturu, što može da utiče na razvoj vaše bebe.Da biste se uverili da je temperatura vode idealna testirajte je laktom pre nego što uđete: sasvim je ok da voda bude više mlaka nego vruća.Trebalo bi da možete odmah da uđete u vodu, a ne da ulazite polako i postepeno, a toplota ne sme da vam zacrveni kožu.

Ništa nemojte da uzimate zdravo za gotovo

Ako niste imali stije u prvoj trudnoći, skoro ste siguni da nećete imati ni u sledećim. To jeste delimično tačno, koža se najviše rasteže u prvoj, ali u drugoj ili trećoj trudnoći žene znaju da budu mnogo krupnije i stomak da bude mnogo veći tako da ne postoji garancija da ćete u potpunosti da izbengnete strije.

(Yumama)