Srpska imena su definitivno uvek jedna od najpopularnijih među našim roditeljima. Nose gih sve generacije, a i veliki ljudi naše istorije. Ako ste i vi ljubitelji takvih imena za bebe, a uskoro očekujete prinovu, možda vam baš ova tri imena na slovo M budu prava inspiracija.

U vreme kada ima puno modernih imena, ova tri imena ipak nalaze svoj put, pa ga i najmlađe generacije sa ponosom nose.

Tri srpska muška imena na slovo M:

Marko

Predpostavlja se da je koren reči Marko, u suštini slog "mas; maris" što u prevodu ima značenje muževan, hrabar, ratnik, srčan, smeo.Ovo popularno ime izvedeno je i od reči "martius", u bukvalnom prevodu znači da je neko dete "rođeno u martu", pa se tumači kao "vesnik proleća", "nosilac svetlosti i sreće", ili "dete koje donosi radost".

Krštenje, beba
Shutterstock Dečak sa osmehom

Miloš

Muško lično ime Miloš, ima "preneseno značenje", a koje mu polako ali sigurno "vraća" odavno već "izbledelu" popularnost u našim krajevima, te se može protumačiti kao – "muškarac koji je milosrdan"; "osoba koja je rođena mila i draga"; "muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična"; "onaj koji voli i poštuje svoje bližnje"; "muškarac koji brine za svoje najdraže osobe"; "dobra ili blaga osoba"; "osoba koja je dopadliva i brižna"; "drag"; "mio"; "dobar"; "pošten"; "pravedan".

dečak-dete.jpg
Shutterstock Dečak

Mihajlo

Mihajlo je muško ime hebrejskog porekla. Potiče iz starohebrejskog Micha el (mi-ka-el) u značenju 'jednak Bogu', 'ko je kao Bog'. Po jevrejskom i hrišćanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhanđela, starešina svih anđela, pobednik nad Luciferom, otelovljenim u obliku aždaje.

(Yumama)