Bračni par Rejčel i Filip Ridžvej iz SAD-a, 31. oktobra su dobili blizance koji su kao embrioni bili zamrznuti čak 30 godina. Ovo je definitivno rekord kada je u pitanju rađanje zdrave dece iz zamrznutih embriona.

Rejčel i Filip odlučili su se za takozvano usvajanje embriona, a od centra za donaciju tražili su da to budu embrioni kojima je iz bilo kog razloga bilo teško da pronađu primaoce.

"Nikada nismo odlučivali koliko dece želimo da imamo. Uvek smo mislili da će ih biti koliko Bog hoće. Kada smo čuli za usvajanje embriona, shvatili smo da je to nešto što želimo da uradimo. Nismo želeli da dobijemo embrione koji su bili zamrznuti najduže na svetu. Hteli smo samo one koji su najduže čekali", rekao je Filip, a onda otkrio neverovatne detalje:

"To je zapravo prilično čudno. Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lidiji i Timotiju. Na neki način, oni su naša najstarija deca, iako su najmanja."

Ovaj bračni par već ima četvoro dece od 8, 6, 3 i 2 godine. Svi oni su dobijeni prirodnim putem, bez potpomognute oplodnje ili doniranjem jajnih ćelija.

Embrioni iz kojih su izrasli Lidija i Timoti stvoreni su za anonimni bračni par primenom vantelesne oplodnje. Muž je bio u ranim 50-im, ali su imali koristi od 34-godišnjeg donatora jajnih ćelija. Embrioni su zamrznuti 22. aprila 1992. godine.

Stajali su skoro tri decenije u rezervoaru sa tečnim azotom. Anonimni par ih je poklonio Nacionalnom centru za donaciju embriona u Noksvilu 2007. kako bi drugi par mogao da ih koristi.

(Yumama)