Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SE DECI JAVE STRAH I CRNE MISLI? Sve potiče od trudnoće, a psiholog objašnjava o čemu treba da vodite računa

Autor Radmila Ilić

Sve ono što trudnica preživi, oseća i beba u njenom stomaku, ali i ostavlja posledice na psihički i fizički razvoj deteta.

 Trudnica, tužna, pobačaj Izvor: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da sve što žena oseća i preživljava za vreme trudnoće, njena beba prima kao informaciju. To znači da ukoliko je buduća majka doživela loše iskustvo, bila emotivno ili fizički zlostavljana, naročito u prvom tromesečju, utoliko se kod novorođenčeta mogu razviti osećanja poput potištenosti, straha, odbačenosti, koja se kasnije u toku života mogu pretvoriti u negativna uverenja.

"Prenatalni period može biti obeležen različitim situacijama i događajima, koji za trudnicu, a potom i za fetus mogu biti traumatični. To može biti široka paleta događaja koji su se odigrali dok smo bili u majčinoj utrobi. Za neke ljude to je, pre svega, osećaj da im se nešto desilo dok su bili u materici, a mnogi su od roditelja ili uže porodice čuli šta se dešavalo njihovoj majci u trudnoći ili kakav je bio porođaj, što još više podstiče predsvesna sećanja da izbiju na površinu svesti", objašnjava Sanja Ivanović, energetski psiholog, EFT trener, EFTMR praktičar i TLH master iscelitelj.

Bori se ili beži

Kako je posredi predsvesni period života, informacije koje fetus prima od majke u vidu njenih osećanja, raspoloženja i uverenja, ostaju pohranjene u njegovom energetskom polju ili matrici. Na primer, ako trudnica oseća veliki strah, beba će se roditi sa već izraženim strahovanjima koja je mogu pratiti čitavog života. U toku odrastanja takvo dete će često biti sklono reakciji "bori se ili beži", osećaće se nesigurno u svom okruženju i stalno biti na oprezu ne bi li sprečilo opasnosti koje vrebaju iz spoljnog sveta. U odraslom dobu ovakvo dete može biti sklono nasilničkom ponašanju. Isti je slučaj i sa svim ostalim emocijama koje trudnica proživljava, kao i s njenim uverenjima.

"U svojoj terapeutskoj praksi često sam svedočila tome prilikom susreta s klijentima koji imaju dominantno izražena sledeća uverenja: 'Celog života osećam se nepoželjno', 'Imam osećaj da nigde ne pripadam', 'Osećam se bezvredno, nisam dovoljno dobar', 'Svet je opasno mesto za život'... Sva ova uverenja uglavnom su formirana još u prenatalnom periodu, a neka od njih i u dobu do šeste godine, kada se formira sistem uverenja kroz koja posmatramo i doživljavamo svet kao odrasli ljudi. Ova uverenja su uglavnom posledica određenih situacija kroz koje je fetus prolazio zajedno s majkom", tvrdi naša sagovornica.

Koren depresije

U odraslom dobu to se može ispoljiti u vidu različitih emotivnih, psihičkih ili čak fizičkih problema u smislu anksioznosti, depresiije, paničnih napada ili opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Tako se mogu razviti i različite autoimune bolesti i kožna oboljenja.Sve to ima uticaja i na način na koji ta osoba doživljava samu sebe odnosno da li ima lepu ili lošu sliku o sebi.

 Atopijski dermatitis,ekcem, osip, beba
Beba sa ekcemom
Izvor: Shutterstock

Reprogramiranje matrice

"Na tretmanu klijenti mi obično kažu da se čitavog života osećaju nepoželjno, opisuju zatim gde im se u telu nalazi taj osećaj i kakvog je oblika. Onda se pomoću EFTMR metode vraćamo do momenta kada im je prvi put nastao taj osećaj u stomaku. Tada se ljudima uglavnom pojavi slika ili sećanje te putem vizuelizacije ulazimo u nju. Zanimljvo je što u tom trenutku ta osoba postaje terapeut svom 'mlađem ja' i pomaže mu da se oslobodi svih loših osećanja, dok terapeut služi kao podrška koja usmerava čitav proces. To je prvi deo tretmana u okviru kojeg oslobađamo energetski hologram svesti od negativnih emocija i informacija", navodi naša sagovornica.

Kada se radi o traumama, opraštanje je ključ isceljenja, jer je uvek potrebno da nešto oprostimo nekome, samome sebi ili onome ko nam je učinio nešto nažao. To je trenutak kada dolazi do najvećeg oslobađanja i isceljenja.

"Drugi deo protokola sastoji se u 'instaliranju' novih uverenja i emocija, kao i nove slike. Tada solazi do prespajanja novih neurona, unosimo nove informacije kroz čitavo telo i iz srca šaljemo novu sliku u prostor oko sebe, u matricu. Inače, čitavo reprogramiranje matrice zasniva se na ideji da smo svi povezani jedinstvenim energetskim poljem odnosno matricom koja sadrži sva naša iskustva", ističe Sanja Ivanović.

Sindrom neželjene dece

"Neželjeno dete uglavnom oseće tugu, a često i beznađe, da bi u odraslom dobu imalo crne misli, čak suicidne, kao i večiti strah od napuštanja. To će mu stvarati velike probleme u partnerskim odnosima jer će ponavljati iste obrasce. Uvek tražimo 'zube koji su nas ugrizli' i ponavljamo dinamiku koju smo imali s roditeljima. Podsvesno, mi želimo razrešenje i isceljenje, pa ukoliko nismo uspeli da sve to rešimo s roditeljima, utoliko to činimo kroz partnerske odnose", objašnjava naša sagovornica.

 Tužna, žena
Tužna žena
Izvor: Shutterstock

Formiranje uverenja

Naša uverenja, kao filteri kroz koje posmatramo svet, najčešće nastaju kada doživimo neku traumu ili stresnu situaciju. U tom momentu svako od nas nesvesno izvlači neki zaključak. Na primer, dete gleda roditelje kako se svađaju i nesvesno zaključuje da nije bezbedno biti u braku ili vezi. Ako se ova situacija ponovi više puta, kod njega će se u odraslom dobu formirati takvo uverenje – ili da ne ulazi u partnerske odnose ili da beži jer je ubeđen da ta situacija za njega nije bezbedna.

Sanja Ivanović, energetski psiholog, EFT trener, EFTMR praktičar i TLH master iscelitelj

 Sanja Ivanović, energetski psiholog
Sanja Ivanović
Izvor: Sanja Korać

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica