Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPULARNO MUŠKO IME PROSLAVIO JE NAJPOZNATIJI SRPSKI CAR: Davano je dečacima u želji da budu jaki, dugovečni i zdravi

Autor Sandra Krstanović

Zbog svog moćnog značenja, čest je izbor roditelja.

 dečak.jpg Izvor: Shutterstock

Ime Dušan vodi poreklo od reči “duh” ili reči “duša”, sa značenjem – lepota, dugovečnost, nešto sveto, vanzemaljsko, božije. Čak se smatra da ovo ime vodi poreklo od reči “Duhovi”, što je hrišćanski praznik kojim se slavi silazak Svetoga Duha na apostole, pedeset dana nakon Hristovog vaskrsenja.

Možda će vas zanimati

Ovo muško ime je sinonim za nešto što je dobro, lepo, drago, Bogom dano, te je i njegovo značenje po pravilu – “onaj koji je snažan i jak”, “onaj koji je poslat od Boga”, “sveti Duh ili izaslanik Božiji”, “onaj koji je besmrtan”. Takođe i “osoba koja je dugovečna i srećna” ili “onaj koji je hrabar i plemenit”, “onaj koji je vedrog duha”, “onaj koji je neustrašiv i silan”.

 Krštenje, beba
Dečak sa osmehom
Izvor: Shutterstock

Uprkos tome što je ime Dušan u ta davna vremena davano samo deci iz plemstva, ubrzo je došlo do toga da ga masovno nose deca iz "naroda", zbog svog značenja i želje roditelja da im sinovi budu zdravi, dugovečni i jaki. Najčešći nadimci od imena Dušan su Dule, Duško, Duksa, Duki, Duka, Duša...

(Yumama)

Od starih vremena pa do današnjih dana, kada više nego ikad imamo potrebu da se vratimo tradiciji i starim srpskim običajima, ime Dušan je sinonim za nešto što je dobro, lepo, drago, Bogom dano, te je i njegovo značenje po pravilu – “onaj koji je snažan i jak”, “onaj koji je poslat od Boga”, “sveti Duh ili izaslanik Božiji”, “onaj koji je besmrtan”. Takođe i “osoba koja je dugovečna i srećna” ili “onaj koji je hrabar i plemenit”, “onaj koji je vedrog duha”, “onaj koji je neustrašiv i silan”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica