Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UŽIVA U MUZICI, HRANI, OSEĆA STRES, PLAČE: Šest neverovatnih stvari koje bebe rade u stomaku

Autor Radmila Ilić

Šest stvari koje beba radi u stomaku, za neke znate, a neke će vas iznenaditi.

 Beba, razvoj, stomak Izvor: Shutterstock

Bebe je aktivna u stomaku tokom cele trudnoće, da li ste se nekada zapitali šta ona zapravo radi i da li želi nešto svojim pokretima da vam poruči. Naučnici su pokušali da reše ovu nedoumicu.

Štuca

Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromesečja. Neke trudnice mogu osećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osećaju samo povremeno.

Možda će vas zanimati

Prepoznaje pesme

Na Univerzitetu u Helsinkiju naučnici su tokom trećeg tromesečja sproveli eksperiment, naime oni su trudnicama puštali jednu dečiju pesmicu. Nakon rođenja, ponovno su im puštali istu pesmicu te su otkrili veću moždanu aktivnost kod beba koje su tu pesmu slušale kad su bile u maternici, nego kod onih koje nisu.

 Trudnica sluša muziku
Trudnica sluša muziku
Izvor: Shutterstock

Vežba izraze lica

Posmatrajući snimke sa 4D ultrazvuka, britanski naučnici otkrili su da se bebe do 24. nedelja mogu nasmejati. Do 36. nedelja nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana. Bebe u maternici često zevaju i sisaju prst.

Oseća ukuse hrane

Često u trudnoći imate potrebu za određenom hranom, a da li ste se zapitali na koji način to utiče na bebu u stomaku. Znači li to da će beba obožavati slano ako je mama tokom trudnoće luda za prženim krumpirićima? Fetusa oko 20. nedelje počinje osećati ukuse, ali i mirise poput dima cigareta. Jeno istraživanje je otkrilo da bebe mama koje su jele npr. šargarepu u trudnoći, vole šargarepu više od beba čije mame nisu jele puno povrća.

 Trudnica jede
Trudnica jede
Izvor: Shutterstock

Reaguje na stres

Ako ste doživele stres ili osećate neke psihičke tegobe, fetus češće dodiruje svoje lice levom rukom. Takvi pokreti upućuju na to da mamini osećaji deluju na bebine pokrete u trbuhu.

Plače

Plač bebe nije samo karakterističan kada se rodi, jedno istraživanje je pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmerena prema majčinom stomaku kod fetusa u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primetili i drhtanje usne.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica