Poreklo imena Tara se najčešće povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina.

Etimolozi smatraju, da ime Tara može predstavljati i izvedenicu ili “ime od milja” tj. nadimak od ličnog imena Tamara, a što je naročito čest slučaj u Rusiji.

Na Tibetu se Tara smatra božanstvom, te joj se pripisuju osobine kakve su pre svih – vrlo velika mudrost; dobrodušnost; saosećajnost; brižnost, i smatra se dobrom “majkom” svih ljudi.

Beba, devojčica
Shutterstock devojčica

U tumačenju značenja imena Tara, a koje je poteklo od imena reke ili planine Tare, značenje je “preneseno” – “žena koja je lepa kao reka”; “žena koja je nemirnog duha”; “osoba koja je čvrsta kao stena”; “žena koja je jaka kao planina (u smislu ličnosti i karaktera)”.

Sa druge strane u budizmu i hinduizmu je Tara – “žena koja je mudra i brižljiva”; “ona koja je dobar savetnik i koja oprašta grehe”; “ona koja voli sve ljude”; “ona koja sija kao zvezda”; “žena rođena pod srećnom zvezdom”; “žena koja ima nesebično i veliko srce kao samo nebesko prostranstvo”; “zvezda vodilja”; “Boginja”; “bezgrešna”.

(Yumama)