Postoje razne stvari o kojima trudnice brinu dok čekaju porođaj i žele da ostanu što bezbednije i zdrave, da izbegnu sve što bi moglo da izazove problem. Međutim, postoji toliko različitih tema i teorija, tako da trudnoća nekad deluje kao minsko polje.

Babica Sara se baš zbog toga prisetila priča starijih žena i poželela da otkrije javnosti da li je u pitanju mit ili istina.

Kupanje tokom trudnoće

Neke žene izbegavaju da se kupaju dok su trudne jer se plaše da će im vrućina povećati temperaturu i da će na taj način njihova beba preživeti stres.

Istina: Postoji mala veza između visokih temperatura i rizika od defekta neuralne cevi u ranoj trudnoći, ali se to odnosi na ekstremne vrućine kao što su saune, parne kupke i hidromasažne kade, a klasično higijensko kupanje je potpuno bezbedno.

Puter sprečava nastanak strija

Već godinama kruži teorija da mazanje putera po stomaku može da spreči nastanak strija koje se više pojavljuju kako dete raste.

Istina: Iako bi vam puter možda mogao da pomogne da se osećate lepo i zdravo, puter ne može da spreči nastanak strija.

Strije, trudnoća
Shutterstock Strije u trudnoći

Spavanje na levoj strani

Navodno ako spavate okrenuti na levu stranu možete da pomomgnete bebe jer se povećava protok krvi do fetusa. Zbog te brige neke žene čak i ne spavaju normalno jer ne mogu da spavaju na toj strani, a plaše se da će ugroziti bebu.

Istina: Postoji veza između leve strane i boljeg protoka, ali ne morate uvek da ležite na toj strani.

Farbanje kose

Mnoge trudnice se pitaju da li smeju da nastave da farbaju svoju kosu zbog hemikalija koje mogu biti štetne za bebu. Neki lekari preporučuju i da sačekate da napunite 12 nedelja.

Istina: Istraživanja kažu da je farbanje kose tokom trudnoće potpuno bezbedno.

Kofein

Previše kafe ili čaja, tačnije napitaka sa kofeinom mogu da utiču na bebu, teorija je koju često možete čuti.

Istina: Problem je u ogromnim količinama, ali stručnjaci tvrde da do 200 ml dnevno kofeina ne može da izazove problem. To je u proseku 2 šoljice dnevno. Tako da nema potrebe da skroz isključujete kafu i čajeve, samo ograničite njihov unos.

Trudnoća, kafa
Shutterstock Trudnica pije kafu

Masaže

Mnoge buduće majke nisu sigurne da li treba da idu na masažu tokom trudnoće jer navodno može da dovede po aktivacije nekih stvari koji zatim mogu dovesti do pobačaja.

Istina: Možete ići na masažu ali obavezno naglasite da ste trudni. Imajte na umu da će vas neki možda i izbegavati, ali gde god niste sigurni nemojte da idete.

Losioni za samopotamnjivanje

Ovi losioni sadrže razne hemikalije, pa nije ni čudo što izaziva zabrinutost da mogu da naštete bebi.

Istina: Ovi losioni ulaze samo u nekoliko slojeva kože, ne i u vaš krvotok, tako da je mala verovatnoća da će naškoditi bebi. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ga dobro operete kako slučajno ne bi dospelo u usta.

(Yumama)