Ako je stomak visoko, to znači da nosite dečaka, a ako je spušten, nosite devojčicu. Svaka trudnica sluša ove reči oko sebe, a stručnjaci kažu da to nije tačno. Trudnički stomak, zapravo, više govori o tome u kom stanju je mama.

Evo šta vaš stomak može, a šta ne može da vam kaže.

Vaš stomak može da vam kaže koliko ste u treningu

"Način na koji žena nosi stomak ima potpuno veze sa tim koliko su joj trbušnjaci jaki", ističe Keša Gejter, babica iz Njujorka. Jaki trbušnjaci pružaju podršku materici koja raste, tako stomak bude postavljen visoko. "Plus, jaki mišići drže bebu više u telu, pa stomak može bii mnogo manji", dodaje babica, objasnivši da nisko obično nose žene koje imaju slabije trbušnjake.

Vaš stomak može otkriti koliko ste beba rodili

Telo dobro pamti i odmah aktivira takozvane "već sam bila trudna" hormone, a mišići i ligamenti se odmah šire. "Sa svakom trudnoćom mišići stomaka će se više rastezati", objasnila je doktorka Ros.

Stomak može pokazati da imate dijastazu

Kako stomak raste, kod nekih mama koje imaju pločice može doći do istezanja i razdvajanja mišića. Iako se dijastaza prepozna obično tek posle porođaja, možete je primetiti i tokom trudnoće. Trudnica kada legne na leđa ili se osloni na ruke i noge stomak može biti pomalo špicast.

Vaš stomak ne može otkriti pol deteta

Iz nekog razloga, u celom svetu se govori kako mame kojim je stomak visoko nose dečaka, a one koje nose devojčicu imaju nisko postavljen stomak. "U ovome nema baš nikakve istine", naglašava dr Šeri Ros iz Kalifornije. Ona dodaje i to da na veličinu stomaka utiče i visina mame. "Više žene će obično imati malo manje izražen stomak i on će se kasnije videti nego kod nižih", naglašava dr Ros, Dodaje i to da kod nižih žena postoji mogućnost i nižeg postavljanja stomaka.

Vaš stomak ne može pokazati koliko je velika beba

Veliki stomak ne znači nužno da je beba velika. Kada lekar proverava veličinu, on to posmatra da bi proverio da li to odgovara gestacijskom dobu bebe. A veliki stomak je, najčešće, zbog toga što vam mišići nisu mnogo jaki.

izvor: yumama