Svaki trudnički stomak je drugačiji, jedinstven, kao i žena koja ga nosi i bebica koja u njemu raste. Iako postoji mit da, ukoliko nosite visoko ili nisko, imate okrugao ili pak šiljast stomak, to može ukazivati da ćete dobiti devojčicu ili dečaka. To se pokazalo kao neistina, iako su naše bake u to verovale, jer je to nekada bio jedan od načina da se otkrije pol deteta.

Razlozi za različite oblike stomačića često su pitanje majčine građe. Mi smo izdvojili za vas nekoliko modela ženske muskulature od kojih oblik stomaka može da zavisi.

Mame sitnije građe

Ako ste sitne i nežne građe, dete nema toliko mnogo mesta za širenje kao kod krupnijih žena. Zato se kod ovih mama stomačić pre pokaže i obično je više isturen prema napred.

Mame malo karlicom

Kod žena s malom karlicom, dete se pred kraj trudnoće ne može lepo smestiti - tako da mu glava bude na dnu karlice. Zato stomačić ostaje visoko i raste ka napred.

Mame koje imaju deformitet kičme

I držanje utiče na oblik stomaka! Kod žena koje imaju deformitete kičmenog stuba (isturena zadnjica i stomačić), odnosno imaju pomalo patkasto držanje, stomak se automatski isturuje prema napred i deluje veći.

Mame koje treniraju

Ako su trbušni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, stomak se neće tako jako istaći kao, na primer, kod žene koja nije u formi. Važno je i koliko plodove vode okružuje dete. Ona varira od 300 do 1500 ml, pa se razlika svakako odražava i na veličinu stomaka.

Mame koje su već rađale

Kod žene koja je već rađala stomak će biti sve niži, ali i sve okrugliji. Naime, trudnoćom se mišići materice, trbušni mišići i celokupno stomačno tkivo rastežu. Zbog toga tkivo žene koja je rađala više nikada neće biti tako čvrsto kao pre.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)