Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA SE RADI SERKLAŽ U TRUDNOĆI: Ako imate ove probleme sa grlićem to će spasiti bebu, a u 6 situacija se ne preporučuje

Pogledajte zbog čega se i kada radi serklaž u trudnoći.

 Šta je serklaž i kada se radi u trudnoći Izvor: Shutterstock

Svaki trimestar sa sobom nosi mnoge strahove i brige. Jedan od najvećih strahova definitivno jeste prevremeni porođaj. Postoje žene koje zbog veličine grlića i nekontrolisane dilatacije imaju ozbiljan rizik od prevremenom porođaja.

Možda će vas zanimati

Srećom, kod ovih žena postoji način da se spreči prevremeni porođaj procedurom koj se naziva serklaž.

Serklaž je procedura koja se radi tokom trudnoće, ako grlić počne da se širi pre vremena. Prerano otvaranje grlića može da dovede do gubitnka bebe ili prevremenog porođaja.

Ova operacija vrši se i kod žena koje imaju skraćen cerviks. Kako bi se sprečilo njegovo dalje širenje, radi se podvezivanje grlića materice.

Lekar često serklaž preporučuje ženama koje imaju istoriju gubitka bebe u drugom trimestru i to zbog rane dilatacije cerviksa.

Ovo se najranije može uraditi u periodu između 12. i 14. nedelje, a posle 24. se ne preporučuje, jer postoji rizik od povrede amnionske kese, što može dovesti do prevremenog porođaja.

Kod nekih žena se, ipak, ne preporučuje serklaž:

  • ako ima vaginalno krvarenje
  • ako je krenuo prevremeni porođaj
  • ako ima infekciju
  • ako je došlo do rupture membrana
  • ako nosi dve ili više beba
  • ako beba ima anomalije

Kako da se pripremite za operaciju?

Lekar će vam verovatno prvo preporučiti ultrazvuk, kako bi se proverilo stanje bebe i njen razvoj. Uradiće vam i amniocentezu, to je procedura kojom se uzima malo amnionske tečnosti kako bi se radila dijagnostika. Ako postoji neka infekcija, prepisaće vam antibiotike pre same operacije.

Kako se vrši operacija?

Prvo ćete primti anesteziju, a operacija se može raditi transvaginalno, što je najčešće, ili transabdominalno, kroz stomak. Nakon operacije, Lekar će odmah posle operacije proveriti da li je sa bebom sve u redu.

Ukoliko bude bilo potrebno, zadržaće vas neko vreme u bolnici.

Šta da radite pred porođaj?

Obično se u 37. nedelji trudnoće skidaju konci, kako biste mogli da se porodite. Ako ste imali transabdominalni serklaž, lekar će vam najverovatnije predložiti porođaj carskim rezom.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica