Sigurni smo da veliki broj žena tek tokom trudnoće ili pred porođaj shvati pravu funkciju grlića materice. Tek kada do njegovog otvaranja dođe, beba će moći da izađe. Ukoliko govorimo o prirodnom porođaju, naravno.

Jedna babica Amelija Lamont rešila je da na društvenim mrežama podigne svest o cerviksu, odnosno da on dobije 'zahvalnost' kakvu zaslužuje.

Ona je podelila fotografiju cerviksa, sa ciljem da ženama približi kako to zapravo izgleda, što bi ona rekla - poput krofne.

Potpuno realna fotografija zatvorenog cerviksa osvanula je na društvenim mrežama.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Amelia Lamont (@themidwifemumma) дана 19. Дец 2017. у 8:24 PST

"Dame, ovo je vaš cerviks. Dobro, ne vaš, ali nečiji jeste. Ovo je ono što se rasteže kada beba treba da prođe kroz porođajni kanal. Neverovatno je kako jedna 'okrugla krofna' radi tako jako i postane tanka kao papir kada se dete rađa. Naša tela su neverovatna. Zbog ovoga porođaj traje nekad toliko dugo, jer je proces rastezanja zaista težak. Što su kontrakcije jače, to će bebina glavica stvarati veći pritisak na cerviks, i on će se u jednom momentu otvoriti", napisala je Amelija podrobno objašnjenje u svojoj objavi.

Tokom trudnoće, cerviks je zatvoren, te tako štiti bebu u stomaku od bakterija i raznih infekcija.

Od zatvorenosti, kakav je na ovoj fotografiji, on se otvara do deset centimetara tokom porođaja.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Amelia Lamont (@themidwifemumma) дана 2. Апр 2020. у 3:22 PDT

Ova žena je na svom Instagram nalogu podelila i fotografiju materice i jajnika, sa željom da pokaže ženama kako ovi organi istinski izgledaju.

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 6. Авг 2020. у 9:04 PDT