Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je tetoviranje za vreme trudnoće dozvoljeno?

Ukoliko želite da trajno oslikate svoje telo dok ste u drugom stanju, postoji nekoliko činjenica koje morate znati.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lindzi L. Vitkomb, menadžer službe za informisanje Zdravstveno-edukativnog centra za trudnoću i odojčad u SAD, ističe da u vezi s tetoviranjem u toku trudnoće stručnjaci imaju nekliko nedoumica, zbog čega ona preporučuje da se ovakav način ukrašavanja tela odloži za vreme nakon porođaja. Ona naglašava da postojeće tetovaže neće ni na koji način naškoditi plodu, ali da medicina još uvek nije sigurna u to može li se dozvoliti tetoviranje za vreme trudnoće.

Vitkombova smatra da sve buduće mame koje razmatraju trajno oslikavanje tela moraju na umu imati sledeće:

1. Kao i slučaju svakog tetoviranja, postoji rizik za prenošenje hepatitisa B i virusa HIV-a.

Do njihovog prenošenja dolazi putem telesne tečnosti, što znači da je jedna nesterilna igla dovoljna za nastanak teškog i neizlečivog oboljenja. Ukoliko do toga dođe tokom trudnoće, ugroženo je i zdravlje bebe.

2. Nauka nije dovoljno istražila dejstvo mastila za tetoviranje.

Još uvek nije poznato na koji način mastilo i boje mogu uticati na plod i njegov razvoj. Zanemarljivo male količine hemijskih supstanci koje se u njima nalaze neće naškoditi zdravlju odraslog čoveka, ali nije utvrđeno dejstvo koje one mogu imati na fetus.

3. Neki medicinski radnici ne daju epidural trudnicama koje na zadnjem delu leđa imaju svežije tetovaže.

Epiduralna anestezija daje se budućim majkama ubrizgavanjem u deo tela oko kičmene moždine, a ima medicinskih radnika koji odbijaju da ubrizgaju injekciju trudnicama čije se nedavno nastale tetovaže nalaze na to delu tela – čak ni u njegovoj blizini. Iako još uvek nema dokaza da bi epidural u kombinaciji s mastilom za tetoviranje bio štetan za majku i dete, određene ustanove nisu spremne za takav rizik, zbog čega to treba biti jedna od tema razgovora s ginekologom ukoliko ste se odlučili za ovakav način olakšavanja bolova i planirate da se tetovirate za vreme trudnoće.

Ako, ipak, želite da ukrasite svoje telo nekim zanimljivim crtežom, razmotrite alternativne, privremene i pouzdano zdrave metode.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica