Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkohol u trudnoći loše utiče na neuropsihološki razvoj bebe

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su deca koja su u prenatalnoj fazi bila izložena dejstvu alkohola sklonija problemima u razvoju socijalnih veština.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Džastin Kvotlbaum i Meri O’Konor, naučnici Univerziteta u Kaliforniji, ukazali su na to da su rezultati njihovog istraživanja opomena za sve buduće majke koje konzumiraju alkohol. Ukoliko na vreme obustave upotrebu alkoholnih pića, trudnice će smanjiti verovatnoću da se njihovo dete susretne s bihejvioralnim problemima.

Studija koja se bavila ovim pitanjem objavljena je u decembru 2013. u štampanom izdanju časopisa "Dečja neuropsihologija", a u njoj je učestvovalo 125-oro dece uzrasta između šest i dvanaest godina. Čak 97-oro ovih mališana bilo je u fetalnoj fazi života izloženo dejstvu alkohol, zbog čega su autori studije ispitivali njihov socijalni, emocionalni i bihevioralni razvoj.

Rezultati su pokazali da mališani čije su majke za vreme trudnoće pile alkoholna pića imaju poteškoća u socijalnoj sredini, kao i to da oni imaju slabije rezultate na testovima koji mere inteligenciju. Recimo, takva deca teže su povezivala događaje iz prošlosti s dešavanjima iz sadašnjosti i razumevala motivaciju pojedinih ljudi za određene postupke. Takođe, lošije su se pokazala i pri organizovanju i u veštinama planiranja, uz šta nisu postigli ni nezavisne rezultate u pogledu razvoja radne memorije.

Povezane vesti

Ipak, iako je veza između izloženosti alkoholu i kognitivnih, emocionalnih i socijalnih problema utvrđena, istraživanje nije pokazalo jasniju uzročno-posledičnu vezu, što znači da su naučnici prepoznali da veza postoji, ali ne i njene mehanizme delovanja.

Priredila Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica