Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepršavi pokreti u maminom stomaku

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći je kada prvi put osetite pokrete vašeg čeda. Ti lagani pokreti će učiniti da osetite još veću bliskost prema malom životu u vama.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Bebini pokreti, iako željno očekivani, mogu da uznemire buduću mamu raznim sumnjama: „Da li se moja beba dovoljno pokreće? Možda previše? Zašto je ne osećam?“. Međutim, svaka beba je drugačija, a raspon onog što se smatra normalnim kada su u pitanju fetalni pokreti - veoma je širok. Ipak, sigurno će vam pomoći ako zavirite u bebin svet tokom trudnoće i otkrijete šta se tamo događa.

Kada možete da očekujete prve bebine pokrete?

Ultrazvuk može rano da utvrdi postojanje pokreta fetusa - već od sedme, osme nedelje trudnoće, ali buduća mama prve bebine pokrete oseti tek između 16. i 22. nedelje. Ukoliko je reč o prvorotki, to možda neće da se desi pre 25. nedelje. Inače, više je verovatno da se bebini pokreti osete kada trudnica miruje, bilo da je u sedećem ili ležećem položaju. U drugoj trudnoći, neke žene počinju da osećaju pokrete ploda već u 13. nedelji. Takođe, lakše razlikuju bebine „udarce“ od drugih stomačnih dešavanja kao što su gasovi ili probadanje i žiganje u probavnom traktu. I građa može da ima uticaja - mršavije žene često ranije osećaju bebine pokrete od žena sa većom telesnom težinom. Ako ne osećate bilo kakvu aktivnost ploda do 22. nedelje, razgovarajte sa vašim lekarom.

Kakav je osećaj?

Trudnice različito opisuju pokrete svojih beba: kao dodir leptira, blago treperenje, golicanje, ali i mrdanje, migoljenje, grčenje, trzanje, podrhtavanje, čak i prevrtanje, kotrljanje... U stvari, vrste pokreta variraju u različitim fazama trudnoće. Početno nežno lepršanje se postepeno razvija u jače pokrete, nalik na „tupe udarce“. Pokreti su izraženiji u drugom i trećem tromesečju, pa trudnica povremeno može da oseti neugodne iznenadne udarce poput ćuškanja, ritanja, guranja, „uboda“ laktom, šutiranja...

Bebo, šta to radiš?

Mnoge mame se pitaju šta radi beba u njihovom stomaku kada osećaju da se pokreće. Ona je pravi „sportista“. Voli da koristi svoje male šake poput boksera, posebno u smeru vaših rebara, a osetićete i snažan udarac njenih nožica, jer obožava da šutira. Pored toga, mali gimnastičar se često obrće - za 180, pa i za 360 stepeni. Može da se okrene čak i u 34. nedelji! Između 25. i 28. nedelje možete da osetite i kako vaša bebica štuca (jer guta amnionsku tečnost, što nekad dovodi do kontrahovanja dijafragme). Štucanje uzrokuje kretanje celog majčinog stomaka, po čemu se razlikuje od bebinog pokreta ili udarca, koji se osećaju samo u određenom području. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica