Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipnoporođaj - šta je (samo)hipnoza i kako vam ona može pomoći na porođaju?

Saznajte zbog čega se sve veći broj žena širom sveta opredeljuje za porođaj uz pomoć (samo)hipnoze.

  Izvor: Foto: Profimedia

Hipnoza je dodatak svim ostalim "pomagalima" koje medicina pruža ženama prilikom porođaja da bi on bio što lakši i bezbolniji. Osim tokom porođaja, samohipnoza pomaže i u trudnoći, a takođe olakšava oporavak mame kada se beba rodi.

Svaka trudnica je, bar jednom u životu čula od svoje majke ili prijateljice kako je porođaj prilično bolan događaj. U skladu sa tim, potpuno je prirodno što u porodilište ulazi sa očekivanjem da će osećati bolove, što joj je telo napeto i što, na kraju, zaista doživi bol. Ali, da li mora da bude tako? Ne mora, porođaj može da protekne bez bolova i stresa kako za majku, tako i za bebu. I to uz pomoć jednostavne tehnike - samohipnoze.

Povezane vesti

Šta je hipnoza i kako ona deluje objasnila nam je Danijela Lovinčić, sertifikovani hipnoterapeut škole Omni Hypnosis Training Center (OHTC). Po konceptu i licenci ove škole (čije se sedište za naš region nalazi u Sloveniji) organizuju se školovanja i u Srbiji.

Mala istorija hipnozePoreklo hipnoze seže do samog početka čovečanstva, kada je bila deo mnogih drevnih rituala. Modernu hipnozu su počeli da primenjuju lekari u drugoj polovini 18. Veka, pre svega kao anesteziju. Otkrićem etera, pala je u zaborav, sve do Prvog svetskog rata, kada je došlo do nestašice tog anestetičkog sredstva. U razdobljima u kojima nije služila u medicinske i slične svrhe, održavali su je mađioničari u obliku scenske hipnoze. Tokom istorije, padalo je i raslo zanimanje za dobrobiti hipnoze, a danas ponovo izaziva povećan interes u svetu.

- Hipnoza je prirodno stanje uma u kojem je sposobnost kritičkog prosuđivanja preskočena, a uspostavljeno takozvano selektivno mišljenje. Ono obuhvata sve u šta osoba u potpunosti veruje. Hipnoza može da se opiše kao stanje na granici između sna i budnosti, ili kao stanje u kojem je jedan deo mozga budan a ostatak spava, odnosno pažnja je fokusirana.

Svako može da uđe u hipnozu ako želi, odnosno ako sam sebi to dopusti, ukoliko ne oseća strah. Svaka hipnoza je, zapravo, samohipnoza - što znači da je osoba sama odlučila da uđe u to stanje, a hipnoterapeut je pri tome samo vodič. Bez vašeg pristanka, niko ne može da vas hipnotiše - kaže Danijela Lovinčić.

Hipnoza se upotrebljava za opuštanje i oslobađanje od stresa, poboljšanje pamćenja, smanjenje napetosti i treme, prestanak pušenja i pomoć pri mršavljenju.

Ali, i za menjanje svih negativnih uverenja koja nas ograničavaju, a koja su nam preneli roditelji, učitelji, prijatelji, društvo, ukratko - za otkrivanje svih naših potencijala. Takođe, veoma je efikasna kod dece koja mucaju ili mokre u krevet.

Trudnoća i porođaj po vašoj meri

Hipnozom buduća majka zamenjuje negativna očekivanja prema porođaju u pozitivna, i tako dočekuje dan porođaja potpuno opuštena.

Karakteristike hipnoze su: povišena sugestibilnost, to jest povećana spremnost za prihvatanje predloženih promena u opažanju, selektivna koncentracija pažnje, odnosno intenziviranje pažnje i sužavanje njenog obima, pasivno i receptivno stanje, kao i smanjena osetljivost na bol, što je posebno važno za bezbolan porođaj. Ova vrsta samohipnoze ne omogućava samo porođaj bez bolova, nego i trudnoću čini znatno prijatnijom - tačno onakvom kakvu trudnica želi.

Povezane vesti

Hipnoza je dodatak svim ostalim 'pomagalima' koje medicina pruža ženama prilikom porođaja da bi bio što lakši, a oporavak nakon hipnoporođaja je izrazito brz.

Za trudnicu koja želi da nauči da uđe u stanje samohipnoze - koje može da joj pomogne da tokom porođaja umesto bolova oseća prijatnost, idealno je da na kurs samohipnoze ode u sedmom mesecu trudnoće, kako bi imala dovoljno vremena da je dobro uvežba. Na kursu prvo uči klasičnu samohipnozu, kako bi mogla da sluša personalizovani CD za lagan i brz porođaj.

Najbolje vreme za učenje samohipnozeUkoliko trudnica nauči samohipnozu oko sedmog meseca trudnoće, moći će umerenim tempom da vežba do porođaja. Sa kursom bi trebalo da počne najkasnije dve nedelje pre porođaja, ali tada treba da vežba dvostruko više. Najbolji rezultati se postižu ako vežba samohipnozu ujutru i uveče - slušajući CD, a između toga praktikuje parcijalnu anesteziju. 

Naime, svaka trudnica ima specifične želje vezane za to kako želi da se oseća u trudnoći i na porođaju, pa se CD sa pozitivnim sugestijama snima vodeći računa o njenim željama.

Sugestije koje se ponavljanjem usađuju u podsvest, uglavnom su uopštene: da trudnoća i porođaj prođu dobro i lako, da budu zdrave i majka i beba, da bude dovoljno mleka, i slično. Ali, uključuju i individualne želje - na primer, da ne ostanu strije na stomaku, da probava bude uredna...

Kod sugestija se ne ide u detalje, poput onog hoće li cerviks (grlić materice) da se otvori ovako ili onako, nego se postavi krajnji cilj, a podsvest vodi računa o tome kako će to da se dogodi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica