Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojačano znojenje u trudnoći

Pored mnogih drugih promena, tokom trudnoće dolazi i do promena u radu znojnih žlezda, zbog čega može da se javi prekomerno znojenje. Obično je najviše izraženo noću, i u poodmakloj trudnoći

 Izvor: Foto: Shutterstock

Znojenje je prirodan proces, kojim se organizam rashlađuje i održava normalnu telesnu temperaturu. Ukoliko je znatno obilnije nego što je potrebno za termoregulaciju, naziva se hiperhidroza. Tokom trudnoće, pojačano znojenje uzrokuje povećana proizvodnja krvi u organizmu, kao i porast hormonske aktivnosti. Međutim, na njega utiče i dodatna toplota tela zbog pojačanog metabolizma, kao i dobijanje na telesnoj težini. 

Noćno znojenje

Noćno znojenje i toplotni talasi - valunzi ("napadi" vrućine) u trudnoći se javljaju kao rezultat hormonske neravnoteže,

Stres kao uzrokJedan od mogućih razloga prekomernog znojenja je i stres. U stresnim situacijama telo otpušta kortizol, hormon stresa, koji podstiče rad znojnih žlezda. Da bi se ublažila anksioznost (uznemirenost, zabrinutost), pomažu vežbe disanja, odnosno duboko disanje - ono smanjuje stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlezde. Osim joge i meditacije, pomaže svaki vid rekreacije koji oslobađa od stresa.

što uzrokuje poremećaj temperature tela. Znojenje može da bude toliko intenzivno da ometa san, jer se trudnica često budi zbog osećaja jake vrućine ili okupana u znoju. To može da poremeti njeno svakodnevno funkcionisanje i dovede do konstantnog stresa, pogotovo ako ima i drugih tegoba.

Šta ga uzrokuje?

■ Pojedina oboljenja

Razne bolesti i infekcije mogu da podignu temperaturu tela u trudnoći i uzrokuju prekomerno znojenje, posebno noću - na primer, virusna oboljenja, bolesti vezivnog tkiva, autoimuni poremećaji. Trudnice sa previše aktivnom štitnom žlezdom (hipertireoza) ne podnose toplotu i često se znoje noću. To može da bude propraćeno nesanicom, nemirom i ubrzanim srčanim ritmom. Dijabetes takođe može da uzrokuje noćno znojenje. To se događa kada nivo glukoze u krvi pada tokom noći (zbog nestabilnosti šećera u krvi), kao i kada trudnica preskoči večernji obrok ili koristi lekove protiv dijabetesa, kao što je insulin.

■ Neki lekovi

Određeni lekovi mogu da povećaju telesnu temperaturu tokom trudnoće, što dovodi do znojenja, pogotovo noćnog.

Osim što se javlja u trudnoći, prekomerno znojenje može da potraje i posle porođaja, čak do šest nedelja, jer je nivo hormona još visok, volumen krvi povećan, a majka ima povišenu količinu tečnosti i masnoća u telu

Buduće mame koje uzimaju paracetamol - da smanje temperaturu ili ublaže bol (glavobolju, na primer), posebno kod prehlade ili gripa, ili niske doze aspirina (kod povećanog rizika od preeklampsije i prevremenog porođaja, zbog prethodnih pobačaja…), mogu da primete porast noćnog znojenja. Takođe, mogu da ga iskuse kao nuspojavu nekih lekova protiv mučnine i dijabetesa, za regulaciju rada srca i snižavanje krvnog pritiska, antibiotika i antidepresiva (u tom slučaju može da bude propraćeno mučninom ili nesanicom).

Pojačano znojenje u trećem trimestru

Znojenje se uglavnom intenzivira tokom kasnijih meseci trudnoće - kako beba raste, a trudnica počinje da dobija na telesnoj težini. Obično je najviše izraženo u periodu od 35. nedelje.

Šta ga uzrokuje?

■ Kao što su se materica, želudac i creva prilagodili trudnoći da bi se omogućio prostor za rast bebe, tako je povećan i protok krvi u koži. To uzrokuje da se trudnica oseća toplije nego obično, zbog čega se angažuju znojne žlezde - kako bi pomogle da se rashladi i dovede telesnu temperaturu na normalu.

Svakodnevno vežbanje umerenog intenziteta - ako vam lekar dozvoli, može da poboljša celokupno vaše zdravlje, pa i da utiče na smanjenje znojenja

Budući da je nivo progesterona povišen, a kapilari u koži prošireni, to stvara osećaj toplote, crvenila, zajapurenosti. Vazodilatacija, odnosno širenje krvnih sudova može da uzrokuje da trudnica oseća slabost i nesvesticu u previše toplom okruženju (gužva u prostoriji, suviše pare u kupatilu) ili ako naglo ustane.
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica