Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 najčešćih pitanja budućih mama

Mnogo je pitanja sa kojima se suočavaju trudnice, a mi ćemo pokušati da damo odgovore na neka od najčešćih i, ujedno, i najvažnijih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre nego što donesemo odluku da svet obogatimo još jednim životom, postavljamo bezbroj pitanja - kako sebi, tako i stručnim licima, koja imaju vrlo važnu ulogu u praćenju naše trudnoće. Da li je pravo vreme za začeće, da li smo finansijski spremni na taj korak, da li smo suviše mladi ili stari za trudnoću...? A onda, pre nego što dobijemo odgovore na beskonačan spisak dilema i pitanja, Bog izabere pravi trenutak da ulepša naš život. Tek tada shvatamo da upravo to novonastalo stanje zahteva najviše pitanja i odgovora, jer nam se život preko noći promenio, zatekao nas nespremne. Postajemo svesni da smo u velikoj meri odgovorni za život jednog novog bića.

Koliko će mi se promeniti život tokom trudnoće?

S obzirom da je termin "drugo stanje" sinonim za trudnoću, činjenica je da vas očekuju određene promene, ali one ne moraju da budu neprijatne, kao što se najčešće pretpostavlja. U suštini, većina potencijalnih promena zavisi od nas samih.

Istina je da hormoni donekle diktiraju pravila, pa su nagle promene raspoloženja, pospanost, mučnina... tegobe sa kojima se suočava većina trudnica. Sa druge strane, tegobe kao što su: umor, opstipacija (zatvor), pojačan apetit, veliki porast telesne težine, oticanje nogu, hemoroidi - mogu da budu sprečene ili ublažene - ukoliko tokom trudnoće vodite zdrav način života.

To podrazumeva pozitivan način razmišljanja, izbalansiranu ishranu, određene vrste fizičkih aktivnosti - oko kojih ste se, naravno, prethodno konsultovali sa vašim ginekologom. U tom slučaju, trudnoća može da donese velike, ali vrlo lepe promene u vaš život. Njena lepota se ogleda i u iščekivanju prvog otkucaja bebinog srca, prve slike sa ultrazvuka, prvog pokreta u stomaku, i prvog susreta sa vašim bebironom. Ukoliko se, pak, desi da vam cela trudnoća bude propraćena neprijatnim trudničkim tegobama, ne dozvolite da vam pokvare sve druge radosti koje trudnoća donosi. Jer, činjenica je da mogu da potraju maksimalno devet meseci, dok će one lepe da traju i da se večno pamte.

Da li da nastavim da radim?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje trudnice postavljaju. Istina je da postoje neki slučajevi kada ginekolog savetuje budućim mamama da otvore bolovanje i maksimalno miruju tokom trudnoće. Sa druge strane, ukoliko je sa vašom trudnoćom sve u redu, ako imate posao koji ne zahteva suviše fizičkog napora, i koji vas ispunjava - nema razloga da žurite sa otvaranjem trudničkog bolovanja.
Radno mesto može da bude izvor velikog stresa, koji predstavlja potencijalnu opasnost za trudnoću. Ako primetite da vam posao svakodnevno izaziva nemir, napetost, glavobolje - posavetujte se sa vašim ginekologom, jer je u tom slučaju možda bolje da prekinete sa radom.

Ukoliko ste na poslu okruženi hemikalijama, ili izloženi radijaciji, to predstavlja suviše veliki rizik za bebu, pa se savetuje prekid rada već na početku trudnoće. Mnogo je trudnica koje na radnom mestu provode dosta vremena za računarom, što teoretski može da ima neke štetne posledice na razvoj bebe, ali ne postoje dokazi koji potvrđuju ovu teoriju. Ono što možete da uradite, jeste da ne sedite direktno ispred monitora, već da ga malo ukosite, pošto se stepen zračenja na taj način smanjuje. Takođe, treba da izbegavate dugotrajno sedenje, kako ne biste opteretili kičmu. Da biste to izbegli, potrebno je da pravite pauze na svakih dvadesetak minuta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica