Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olakšajte bebi dolazak na svet

Psihička i fizička priprema omogućavaju ženi ne samo da smanji osećaj bola u toku porođaja, već i da ubrza njegov tok.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Priprema za porođaj je prva velika stvar koju majka čini za svoje dete. Na psihofizičkim pripremama za porođaj, trudnica se najpre upoznaje sa njegovim «mehanizmom», kao i sa «načinom ponašanja»  tokom dolaska bebe na svet. Osim toga, uče se telesne vežbe pomoću kojih se jačaju grupe mišića koje učestvuju u porođaju (trbušni, leđni, grudni i nožni). Snežana Petrović, babica u Domu zdravlja Zvezdara, objasnila nam je koje su prednosti pripreme za porođaj.

Zašto su poželjne psihofizičke pripreme za porođaj?

- Da bi se trudnice dobro pripremile za porođaj, potrebno je da se tokom trudnoće spremaju fizički - kako bi stekle kondiciju, i psihički - da bi se oslobodile straha od porođaja i nepoznanica vezanih za njega. Dobro pripremljena trudnica zna kako treba da reaguje u određenoj fazi porođaja - i tako pomogne i sebi i bebi.

Šta je trudnici potrebno od dokumenata da bi mogla da krene na psihofizičku pripremu?

- Svaka trudnica mora da obavi ginekološki pregled, nakon čega dobija uput na kojem piše da je zdrava i da može da pohađa časove. Ukoliko nešto nije u redu, ako je trudnoća rizična - na primer: pojava kontrakcija, otvoren grlić... takvi podaci se upisuju na uput, a trudnici vežbe nisu dozvoljene. Inače, sve buduće mame koje idu na psihofizičku pripremu, moraju jednom mesečno da idu na ginekološki pregled - kako bi se potvrdilo da je sve u redu.

Na koji način disanje - koje se uči na vežbama, pomaže trudnici tokom porođaja?

- Porođajni bol ima pretežno «društveni karakter», stvoren negativnim stavom i vaspitanjem. Lokalni bol, koji je vezan za kontrakcije materice, ne mora da bude jak. Na njega može da se utiče prilivom dovoljne količine kiseonika u mišić materice. Obuka trudnice podrazumeva i vežbe disanja i mišićne relaksacije, koje se koriste za vreme porođaja. Cilj je da kontrakcije materice uz pomoć posebne tehnike disanja postanu signal za disanje, a ne za bol. Tokom priprema, koje traju nekoliko meseci, kod trudnica se stvara uslovni refleks - kontrakcija jednako disanje, čime se eliminiše dotadašnje shvatanje - kontrakcija jednako bol.

Da li se psihofizička priprema plaća?

- Časovi su besplatni u domovima zdravlja i klinikama. Potreban je samo uput od ginekologa.

Da li postoje različite vrste psihofizičkih priprema?

- Međusobno se razlikuju po vremenu trajanja, informacijama koje se daju na njima, i osobi koja ih održava. Kod nas se najviše primenjuje ruska škola uslovljavanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica