Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izabrati krevetac?

U krevecu će beba, u prvih nekoliko meseci, provoditi najviše vremena. Zbog toga, vodite računa o njegovog udobnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji, pak vode računa i da, ovaj novi komad nameštaja, bude lep i da se „uklapa" sa ostalim stvarima u prostoru.

Čvrsta podloga

Podloga na kojoj beba spava treba da je ravna i tvrda. Sve do devetog meseca, jastuk je višak, jer nepovoljno utiče na kičmeni stub, odnosno na formiranje položaja kičmenih pršljenova. Idealno je da dušek u krevecu bude nov, čvrst, a ako ste dobili korišćen dušek, onda ga okrenite na stranu koja nije korišćena, tj. koja nije ulegnuta.

Bebina posteljina treba da je od prirodnih materijala - pamuka, svile, vune i lana, koji omogućavaju da koža diše.

Bezbedno okruženje

Iz bezbednosnih razloga, ne stavljajte u krevetac suvišnu posteljinu, jastuke, debele jorgane, ćebad, ili plišane igračke. Beba može da se „upetlja" u posteljinu, da se prekrije preko glave, da stavi u usta slobodan kraj i sl. Potreban je samo čaršav, ispod njega zaštitna mušema, ogradica (tanki zaštitni jastuci), tanko pamučno ćebe ili tanji jorgančić. Zaštitne jastuke vežite sa spoljne strane, tako da beba ne može da se igra trakama kojim se uvezuju. Ako su predugačke - skratite ih, jer one prosto mame bebu da ih vuče i stavi u usta.

Zdravlje pre svega

Čak i proizvođači mnogo više vode računa kada je proizvodnja kreveca u pitanju, i pored dizajna trude se da zadovolje i zdravstvene aspekte. Možda vam ovo neobično zvuči, ali nedavna istraživanja su pokazala zabrinjavajuće rezultate. Naime, aditivi koji se koriste za proizvode od plastike (kako bi povećali njenu elastičnost) - ftalati, našli su se i u proizvodima za decu, prvenstveno igračkama, ali i nameštaju, pa i krevecima (kao što su npr. zaštitne i ukrasne lajsne koje se uglavnom prave od kant trake). Problem je u tome što se ftalati ne vezuju za plastiku, tako da mogu da migriraju iz igračaka, ali i predmeta koje deca stavljaju u usta (kada, na primer, grizu ogradicu kreveca u periodu kada im rastu zubići). S obzirom da su ftlalati opasni za zdravlje, jasno je zašto su ova istraživanja zabrinula roditelje, ali i proizvođače bebi opreme. Posle svega navedenog, jasno je da kupovini ovog važnog komada nameštaja treba posvetiti posebnu pažnju.

Zabranjeni ftalati

Zbog potencijalnih štetnih efekata na zdravlje ljudi, Evropska unija je od decembra 2005. godine zabranila upotrebu ftalata, ne samo u dečjim igračkama, već i u raznim proizvodima za decu (za koje se pretpostavlja da će ih mališani stavljati u usta). Šest ftalata je zabranjeno za upotrebu u igračkama za decu: di (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), di-iso nonyl phthalate (DINP), dibutyl phthalate (DBP or DNBP), di-iso-decyl phthalate (DIDP), di-n-octyl phthalate (DNOP) i butylbenzyl phthalate (BBP). Kontrola igračaka i predmeta za bebe i malu decu, sprovodi se i u našoj zemlji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica