Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da izaberete pedijatra

Prilikom izbora dečjeg lekara - pedijatra, za većinu roditelja je presudno iskustvo drugih majki.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako je moguće, najbolje je da odluku o izboru pedijatra donesete pre samog porođaja. Dok se ne porodite, imate dovoljno vremena da se raspitate kod svojih poznanika ili da, jednostavno, neke od dečjih lekara upoznate i tako sebi olakšate izbor. Najavite im se na kraći razgovor. Možda zvuči kao naučna fantastika, ali verujte da je većina njih spremna da porazgovara sa vama. Lični kontakt može da vam olakša donošenje odluke.

1. Pitajte druge majke

Pitajte majke u čekaonici za njihovo mišljenje o pedijatru. Sam razgovor vam neće previše otkriti stručnost određenog lekara, ali tako prikupljene informacije mogu da vam pomognu u proceni ko bi, eventualno, bio najbolji lekar vašem detetu. Na osnovu iskustva drugih majki, možete saznati koliko je pedijatar strpljiv, nežan, spreman da vas sasluša i objasni vam ono što vas zanima - što je, priznaćete, veoma važno. Naravno, vi ćete kasnije i sami, tokom pregleda mališana, postepeno da otkrivate da li ste napravili pravi izbor.

2. Ne budite pasivni učesnik u lečenju vašeg deteta

Važno je napomenuti da mi, kao roditelji, ne možemo da preispitujemo odluke lekara, ako i sami nemamo neko znanje o bolestima i njihovom lečenju. Nemojte da optužujete pedijatra što nije dao antibiotik vašem detetu... možda je reč o virusnoj infekciji, kada antibiotik ne pomaže. Međutim, u procesu lečenja ne smete  da budete ni pasivni učesnik. Uvek budite spremni da čujete savet lekara, da sarađujete sa njim, da učite o svom detetu i njegovom zdravlju. U slučaju da vam nešto nije jasno, zatražite objašnjenje. Imajte na umu da, ukoliko niste zadovoljni izabranim pedijatrom, uvek možete karton da prenesete kod drugog lekara. No, nadamo se da ćete već u prvom pokušaju da pronađete pedijatra u koga ćete imati poverenja i koji će umeti da vam strpljivo razjasni svaku vašu nedoumicu, jer su majke najosetljivije kada se radi o zdravlju njihove dece.

3. Kada na prvi pregled

Zdravstveno stanje deteta se prati i pre njegovog rođenja. U toku trudnoće, majka odlazi na ultrazvučne preglede i radi testove pomoću kojih se prati tok trudnoće i stanje ploda. Kada se beba rodi, u porodilištu se vrši niz testova za procenu njenog zdravstvenog stanja. Ali, kada dođete kući, pa počnete samostalno da brinete o bebi, onda je neophodno da znate kada je potrebno da je odnesete na prvu kontrolu i šta je sve potrebno da ponesete.  Odgovor na to pitanje smo potražili od dr Milijane Simonović, izabranog pedijatra mnogih zadovoljnih roditelja i njihovih mališana.

Prvi pregled deteta nakon izlaska iz porodilišta treba obaviti  mesec dana posle rođenja (ako se radi o detetu koje je rođeno sa normalnom telesnom težinom).

4. Ne zaboravite dokumenta

Na pregled je potrebno poneti zdravstvenu knjižicu i bebinu otpusnu listu iz porodilišta. Obavezno ponesite rezervne pelene i vlažne maramice, mogu vam zatrebati.

Prilikom prvog pregleda, novorođenčetu se otvara zdravstveni karton, u koji se upisuju podaci iz porođajne liste i ostali podaci iz porodične anamneze, značajni za zdrav rast i razvoj deteta. Meri se telesna masa i telesna dužina, i prati napredovanje deteta u prvom mesecu života. Obavlja se kompletan klinički pregled, skraćen neurološki pregled (refleksi, tonus mišića...). Majka dobija savete vezane za pravilnu ishranu, značaj dojenja (za njeno i zdravlje bebe), negu kože i sluznica, povijanje, oblačenje, ponašanje i negu u slučaju grčeva, šetnje... Beba se upućuje na kontrolni pregled kukova. Pri prvom pregledu, odnosno sa navršenih mesec dana, beba dobija i drugu vakcinu protiv Hepatitisa B. Dobija i kartončić vakcinacija i zakazuje se dolazak za sledeću vakcinu.

5. Slobodno pitajte za savet

Tokom prvog pregleda u dečjem dispanzeru, uspostavlja se određeni, najčešće pozitivan odnos majke, odnosno porodice i pedijatra - koji traje do polaska deteta u školu, a često i mnogo duže. Slobodno pitajte pedijatra za savet. Sigurno ćete imati pitanja u vezi sa negom deteta, pa vam savetujemo da sastavite spisak pitanja - da nešto ne zaboravite, jer se to često dešava. Sada, kada ste spremni da prepustite vaše dete u ruke odabranog stručnjaka, želimo vam da uz njegovu pomoć nastavite sigurnim koracima predivnom stazom roditeljstva.

Podsetnik za roditelje

Ne zaboravite da ponesete:

- zdravstvenu knjižicu i otpusnu listu iz porodilišta za bebu

- rezervne pelene

- dve platnene pelene za prekrivanje vage i stočića za pregled

- vlažne maramice

- kremu za guzu

- plastičnu kesu za upotrebljenu pelenu

 Vesna Stanimirović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica